ЖАБИ, ЯЙЦЯ ТА САЛЬМОНЕЛА
БЕРЕЖИ СЕБЕ
ХРОНІЧНІ ТА ІНФЕКЦІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ
ЖАБИ, ЯЙЦЯ ТА САЛЬМОНЕЛА, АБО ЯК НЕ ПІДХОПИТИ БАКТЕРІАЛЬНУ КИШКОВУ ІНФЕКЦІЮ
Почнемо з загадки. Уявіть собі, що в країні стався спалах сальмонельозу — інфекційного захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella.
Захворіли переважно діти й переважно — дівчатка! Чому?
Відповідь вас зацікавить — діти цілували жаб, копіюючи мультик “Принцеса і Жаба”. Але замість принца отримали госпіталізацію в лікарню.
Що таке сальмонельоз і до чого тут жаби? З’ясовуємо.
Що важливо знати про сальмонельоз
Бактеріальний збудник передається фекально-оральним шляхом — переважно через їжу, забруднену воду, брудні руки тощо.
Зазвичай симптоми тривають 4-7 днів. Після інфікування перші прояви хвороби можуть розпочатись як за 6 годин, так і за 6 днів.
Симптоми можуть бути досить помірними, а можуть викликати серйозне зневоднення, і людина потребуватиме госпіталізації.
Слід бути уважними до ознак зневоднення.
Як не захворіти?
Насправді запобігання спалахам сальмонельозу — це цілий комплекс ветеринарних, санітарних та протиепідемічних заходів. Проте ви можете себе захистити і на індивідуальному рівні.
На що важливо звертати увагу? Передусім — на зберігання та приготування їжі.
Зазвичай, сальмонельоз асоціюється з сирими яйцями. І не дарма, бо бактерія живе на яйцях птахів. При чому, не лише курячих. Сальмонела може потрапляти й в середину яйця. Це може трапитися ще до формування шкаралупи. Але наразі це рідкісні випадки, якщо говорити про промислове птахівництво. Проте, все ще можливі.
Щоб уберегти себе від сальмонельозу, Центр з контролю та профілактики захворювань США радить ретельно готувати яйця, а також:
Проте не слід панікувати! У сучасному світі, якщо ретельно готувати продукти та стежити за гігієною, ризики сальмонельозу не такі й високі. Але спалахи будуть траплятись, бо ми не все можемо контролювати на виробництві чи в закладах громадського харчування.
Сальмонельоз частіше трапляється влітку, адже висока температура сприяє розмноженню бактерії. Тож якомога швидше ставте їжу в холодильник.
Але до чого тут жаби? — можете запитати ви наприкінці тексту. Річ у тім, що сальмонела — це частина нормального мікробіому рептилій та земноводних.
Отож, поцілунок жабу на принца не перетворить, а от вас на пацієнта/ку інфекційного відділення — легко. Підхопити хворобу можна і від домашньої черепашки, якщо не помити руки після прибирання тераріуму.
Бережіть себе і така прикрість, як кишкові інфекції, оминуть вас.
Автор/ка: Наталія Бушковська