ХОЛЕРА. ЯК ВБЕРЕГТИСЯ?
ХОЛЕРА. ЯК ВБЕРЕГТИСЯ?
Холера – це гостре інфекційне захворювання тонкого кишечника, яке зазвичай викликається холерним вібріоном (Vibrio cholerae).
Єдиним відомим природним хазяїном V.cholerae є юдина. Після проникнення в слизовий шар ці мікроорганізми колонізують епітеліальну оболонку кишечника та секретують холерний токсин, що викликає водянисту діарею (пронос), призводячи до зневоднення та втрату електролітів (солей), олігурії (зменшення кількості сечі) та судинного колапсу. Ці мікроорганізми не проникають у стінку кишечника, а також в кров’яне русло.
Інфекція зазвичай поширюється:
- через забруднену воду (поверхнева або колодязна);
- морепродукти. Вживання в їжу сирих або недоварених морепродуктів (особливо молюсків), що походять з певних місць, може призвести до розвитку бактерій холери;
- продукти харчування, забруднені екскрементами людей із симптомною або безсимптомною інфекцією;
- сирі неочищені фрукти та овочі. Вони є частим джерелом зараження холерою в районах, де є холера;
- зерно.
Фактори ризику зараження холерою:
Погані санітарні умови. Холера широко розповсюджується в ситуаціях, коли важко підтримувати санітарне середовище, зокрема тоді, коли відсутнє безпечне водопостачання. Такі умови характерні для таборів біженців, бідних країн та районів, які постраждали від голоду, війни чи стихійного лиха.
Знижена або відсутня кількість шлункового соку (діти, люди похилого віку і люди, які приймають антациди, блокатори H-2 або інгібітори протонної помпи) не мають захисту шлункової кислоти, яка знищує холерний вібріон, тому вони найбільше схильні до ризику інфікуватися холерою, а звичайний шлунковий сік часто є захистом від інфекції. , .
Побут. Ви маєте підвищений ризик захворіти на холеру, якщо живете з хворим.
Перша група крові. З не зовсім зрозумілих причин люди з першою групою крові (0) вдвічі частіше хворіють на холеру в порівнянні з людьми з іншими групами крові.
Діагноз встановлюється за результатами посіву калових мас або серологічного дослідження.
За відсутності лікування холера може призвести до смерті протягом декількох годин навіть у раніше здорових людей.
Інкубаційний період для холери триває від 1 до 3 днів (рідше – до 5 днів). Холера може проявлятися безсимптомно, легким і неускладненим епізодом діареї або блискавичним потенційно смертельним захворюванням.
Симптоми зараження холерою:
Діарея виникає раптово і може швидко спричинити небезпечну втрату рідини, безболісна, водяниста, іноді супроводжується блюванням. Об’єм випорожнень у дорослих може перевищувати 1 л/год, але зазвичай набагато менше. Часто випорожнення мають вигляд рисового відвару (білі пластівці відлущеного епітелію кишечника зависають у виділеній рідині).
Нудота та блювання. Значна нудота, як правило, відсутня. Блювання виникає особливо на ранніх стадіях холери і може тривати годинами, як правило, без попередньої нудоти
Зневоднення виникає в результаті втрати великої кількості води та електролітів. Воно може розвинутись протягом декількох годин після появи симптомів холери і варіюватись від легкого до важкого. Втрата 10% і більше маси тіла вказує на тяжке зневоднення.
Ознаки та симптоми зневоднення при холері: сильна спрага, сухість у роті, слабкість та виражена втрата тургору тканин, суха та зморщена шкіра, яка потім повільно приходить у норму, поява зморшок на шкірі пальців (руки прачки), запалі очі, дратівливість, стомлюваність, сечовипускання малою кількістю сечі або повна її відсутність, м’язові спазми, низький кров’яний тиск. Врешті-решт зневоднення може призвести до швидкої втрати мінералів у крові, які підтримують баланс рідини в організмі – електролітного дисбалансу.
За відсутності лікування, може виникати циркуляторний колапс із ціанозом і ступором, тяжкий гіповолемічний шок може призвести до загибелі за лічені хвилини.
Тривала діарея зі зниженою кількістю рідини в кров’яному руслі (гіповолемія) може викликати некроз ниркових канальців і розвиток гострої ниркової недостатності.
У більшості пацієнтів в межах 2 тижнів після припинення діареї V. cholerae не виявляються. Хронічне носійство у жовчовивідних шляхах зустрічається рідко
Якщо у вас діарея (особливо сильна діарея) або ви думаєте, що могли заразитися холерою, негайно зверніться за медичною допомогою. Сильне зневоднення – це невідкладна медична допомога, яка потребує негайного лікарського втручання.
ЛІКУВАННЯ ХОЛЕРИ
Відновлення водного балансу
Відновлення водного балансу є вкрай важливим. Легкі випадки можна лікувати за допомогою стандартних засобів для пероральної регідратації. Швидке повернення рідини в організм людини при тяжкій діареї рятує життя. Важливу роль грає профілактика або корекція метаболічного ацидозу та гіпокаліємії. У пацієнтів з гіповолемією та тяжкою дегідратацією слід використовувати внутрішньосудинне заміщення ізотонічними рідинами з додаванням електролітів (калію хлорид). Також рекомендується пиття води.
Тверду їжу слід давати лише після припинення блювання та відновлення апетиту.
Протимікробні препарати
Раннє лікування ефективними протимікробними препаратами для перорального застосування знищує вібріони, зменшує об’єм випорожнень на 50% і зупиняє діарею протягом 48 годин. Вибір антибактеріальних препаратів повинен ґрунтуватися на чутливості виділеного V. Cholerae та призначається лікарем.
Профілактика холери:
Часто та ретельно мийте руки водою з милом (особливо після відвідування туалету і перед тим, як торкатися їжі). Мийте руки протягом не менше 30 сек, перш ніж змити. Якщо мило та вода недоступні, використовуйте дезінфікуючий засіб для рук на спиртовій основі.
Пийте тільки безпечну воду, у т.ч. бутильовану або ту, яку ви можете прокип’ятити або продезінфікувати самостійно.
Гарячі напої, як і напої в банках або пляшках, зазвичай безпечні, але перед тим, як їх відкрити, протріть їх зовні антисептиком. Не додавайте лід у напої, якщо ви не робили його самі.
Їжте повністю приготовлену, гарячу їжу та по можливості уникайте їжі у вуличних продавців. Якщо ви купуєте їжу у вуличного продавця, переконайтеся, що вона приготовлена у вашій присутності та подається гарячою.
Намагайтеся не їсти суші, а також сиру чи неправильно приготовлену рибу та морепродукти будь-якого виду.
Їжте фрукти та овочі, які можна очистити самостійно (банани, апельсини та авокадо), перед тим ретельно їх промийте чистою водою та обдайте кип’ятком (при можливості).