Харчування при цукровому діабеті 1- го типу
Дієта при цукровому діабеті є дуже важливим фактором і базується на принципах здорового харчування. Не тільки людям з діабетом, але і всім іншим, бажано обмежити вживання легкозасвоюваних вуглеводів, жирних, копчених продуктів та збільшити вживання овочів. Харчування має бути повноцінним і різноманітним для забезпечення організму енергією. Денний раціон повинен складатися з 50% вуглеводів (750Kкал), 30% жирів (300Ккал) і 20% білків (450 Ккал), їжа має бути багатою на мінерали, мікроелементи і вітаміни. Білки потрібні організму для росту та відновлення всіх органів і тканин, синтезу гормонів, практично не підвищують рівень цукру в крові. Багаті на білки: м’ясо, птиця, риба, яйця, сир, молоко, йогурт, соя, бобові, гриби. Жири – головне депо енергії в організмі. Вони містяться в молоці, вершковому маслі, маргарині, рослинній олії, жирних сортах риби, салі.
У процесі травлення вуглеводи перетворюються на глюкозу (цукор), яка засвоюється клітинами за допомогою гормону інсуліну. У людей з діабетом 1-го типу життєво необхідний інсулін не виробляється, тому глюкоза не може потрапити до клітин, її рівень у крові підвищується. У такій ситуації введення препаратів інсуліну (замісна терапія інсуліном) – єдиний спосіб зберегти життя людини та уникнути розвитку ускладнень.
Цукор в крові підвищують тільки вуглеводи, тому необхідно підраховувати їхню кількість в продуктах що їх містять. Для підрахунку вуглеводів користуються умовним числом, яке називають хлібною одиницею (ХО).
1 ХО = 10-12 г вуглеводів, що містяться в шматочку хліба вагою 20-25 г. Система заміни хлібних одиниць дозволяє вживати однакову кількість вуглеводів, використовуючи за бажанням різноманітні продукти. За впливом на рівень цукру в крові вуглеводи поділяються на “легкі” та “складні”.
- Прості або “легкі” вуглеводи (цукор, цукерки, кондитерські вироби, солодкі напої і соки з цукром, мед) швидко та значно підвищують цукор в крові, тому їхнє вживання необхідно обмежити. Ці продукти необхідно використовувати для нормалізації цукру при розвитку гіпоглікемії (цукор в крові менше 3,9 ммоль/л).
- “Складні” вуглеводи містять клітковину або жири, тому вони повільно всмоктуються і підвищують рівень цукру в крові поступово. До них відносяться: картопля, кукурудза, фрукти, ягоди, крупи, хліб, молочні продукти.
- Щоб уникнути різких коливань цукру в крові та введення великих доз інсуліну, не рекомендовано приймати більше 7 ХО за один прийом їжі. Приймайте їжу регулярно та коригуйте дозу інсуліну в залежності від апетиту та вмісту вуглеводів в їжі.
Правила прийому їжі:
– Основні та додаткові прийоми їжі (перекуси) мають бути приблизно в один і той же час. – Плануйте час та склад іжі з урахуванням інших занять протягом дня, наприклад заняття спортом чи сидіння за компютером.
– Для перекусів використовуйте свіжі фрукти.
– При надмірній вазі, зменшіть об`єм основних страв та перекусів.
– Збільшуйте в своєму раціоні кількість клітковини.
Доза та схема введення препаратів інсуліну повинні відповідати харчуванню (кількості та якості вжитих вуглеводів) для підтримання рівня цукру в крові в межах від 3,9 до 9 ммоль/л. Базову потребу в інсуліні забезпечує інсулін тривалої дії. “Харчовий” інсулін короткої або ультракороткої дії нормалізує рівень цукру після їжі, він вводиться відповідно до кількості та якості вжитих ХО й показників глікемії. Для засвоєння 1 ХО необхідні 1–2 одиниці інсуліну.
Таблиця 1 – Украй небажані або шкідливі продукти | |
Сало | Виноград, сухофрукти |
Картопля фрі (смажена) | Соки і нектари фруктові |
Червоне м’ясо та м’ясо з включенням жиру | Шоколадні цукерки, шоколад |
Ковбасні вироби | Продукти з пшеничного борошна |
Морепродукти: мідії, креветки, кальмари | Пиріжки, тістечка, торти, печиво, хліб чорний і білий |
Сири, вершкове масло, сметана | Солодкі і напівсолодкі алкогольні напої |
Домашні молочні продукти | Кава заварена |
Cупи на бульйоні | Цукор, глюкоза, фруктоза |
Таблиця 2 – Необхідні або можливі продукти | |
Овочі і боби без обмежень | Горіхи та насіння (20-30 г/день) |
Птиця (без шкірки) | Злаки: каші |
Риба морська і інша (біла, помірної жирності) | Хліб грубого помолу |
Морепродукти: устриці, гребінці, морська капуста | Кава фільтрована або розчинна, чай |
Рослинні жири як заправка до блюда | Цукрозамінники на основі аспартама і ін |
Молочні продукти з жирністю менше 2 % | Яйця (2-5 штук на тиждень) |
Супи пісні, овочеві | Добова калорійність:1000 – 1800 Ккал/на добу, |
для чоловіків – 1500 Ккал,
для жінок – 1200 Ккал.Фрукти до 300 г в день (сумарно), ягоди до 50 г/деньСоки овочеві
Хліб та хлібобулочні вироби = 1ХО | ||
Білий хліб | 1 шмат | 20 грам |
Житній хліб | 1 шмат | 25 грам |
Сухе печиво | 5 штук | 15 грам |
Сухарі | 2 штуки | 15 грам |
Панірувальні сухарі | 1 столова ложка | 15 грам |
Солоні палички | 15 штук | 15 грам |
Молоко і рідкі молочні продукти = 1ХО | ||
Вермішель, макарони, локшина | 1-2 столових ложки в сирому вигляді і 2-4 у вареному | 15 грам |
Гречана, манна, вівсяна, перлова, пшенична крупи, рис | 1 столова ложка сирої крупи або 2 столових ложки готової каші | 15 грам |
Мука | 1 столова ложка | 15 грам |
Картопля = 1ХО | ||
Картопля | 1 штука розміром з велике яйце | 65 грам |
Пюре з картоплі | 2 столові ложки | 75 грам |
Смажена картопля | 2 столові ложки | 35 грам |
Фрукти і ягоди (з кісточками і шкіркою) | ||
Абрикос | 2-3 штуки | 110 грам |
Ананас | 1 шматочок (поперечний зріз) | 140 грам |
Апельсин | 1 штука, середній | 150 грам |
Банан | ½ штуки, середній | 70 грам |
Брусниця | 7 столових ложок (1 чайна чашка) | 140 грам |
Виноград | 12 штук | 70 грам |
Вишня | 15 штук | 90 грам |
Гранат | 1 штука, великий | 170 грам |
Грейпфрут | ½ штуки, великий | 170 грам |
Груша, яблуко | 1 штука, середня | 90 грам |
Диня | 1 шматочок | 100 грам |
Кавун | 1 шматочок | 270 грам |
Ківі | 1 штука, велика | 110 грам |
Малина | 8 столових ложок (1 чайна чашка) | 150 грам |
Мандарин | 2-3 штуки, середні | 150 грам |
Персик | 1 штука, великий | 120 грам |
Полуниця | 10 штук, середні | 160 грам |
Слива | 4 штуки, середні | 90 грам |
Смородина | 7 столових ложок (1 чайна чашка) | 140 грам |
Хурма | 1 штука, середня | 70 грам |
Чорниця | 7 столових ложок (1 чайна чашка) | 140 грам |
Сік | 100 мл натурального соку без цукру | 100 грам |
Інші продукти | ||
Котлета | 1 штука, середня | 70 грам |
Квас, пиво | 1 склянка | 250 мл |
Морозиво | 1 порція | 65 грам |
Текст підготували Завідувач ендокринологічного
відділення КНП «Перша Черкаська міська лікарня»
ЧМР Тополенко О.В. та фельдшер із санітарної
освіти Семиліт Л.М.