Харчування при цукровому діабеті 1- го типу


Дієта при цукровому діабеті є дуже важливим фактором і базується на принципах здорового харчування. Не тільки людям з діабетом, але і всім іншим, бажано обмежити вживання легкозасвоюваних вуглеводів, жирних, копчених продуктів та збільшити вживання овочів. Харчування має бути повноцінним і різноманітним для забезпечення організму енергією. Денний раціон повинен складатися з 50% вуглеводів (750Kкал), 30% жирів (300Ккал) і 20% білків (450 Ккал), їжа має бути багатою на мінерали, мікроелементи і вітаміни. Білки потрібні організму для росту та відновлення всіх органів і тканин, синтезу гормонів, практично не підвищують рівень цукру в крові. Багаті на білки: м’ясо, птиця, риба, яйця, сир, молоко, йогурт, соя, бобові, гриби. Жири – головне депо енергії в організмі. Вони містяться в молоці, вершковому маслі, маргарині, рослинній олії, жирних сортах риби, салі.

У процесі травлення вуглеводи перетворюються на глюкозу (цукор), яка засвоюється клітинами за допомогою гормону інсуліну. У людей з діабетом 1-го типу життєво необхідний інсулін не виробляється, тому глюкоза не може потрапити до клітин, її рівень у крові підвищується. У такій ситуації введення препаратів інсуліну (замісна терапія інсуліном) – єдиний спосіб зберегти життя людини та уникнути розвитку ускладнень.

Цукор в крові підвищують тільки вуглеводи, тому необхідно підраховувати їхню кількість в продуктах що їх містять. Для підрахунку вуглеводів користуються умовним числом, яке називають хлібною одиницею (ХО).

1 ХО = 10-12 г вуглеводів, що містяться в шматочку хліба вагою 20-25 г. Система заміни хлібних одиниць дозволяє вживати однакову кількість вуглеводів, використовуючи за бажанням різноманітні продукти. За впливом на рівень цукру в крові вуглеводи поділяються на “легкі” та “складні”.

  • Прості або “легкі” вуглеводи (цукор, цукерки, кондитерські вироби, солодкі напої і соки з цукром, мед) швидко та значно підвищують цукор в крові, тому їхнє вживання необхідно обмежити. Ці продукти необхідно використовувати для нормалізації цукру при розвитку гіпоглікемії (цукор в крові менше 3,9 ммоль/л).
  • “Складні” вуглеводи містять клітковину або жири, тому вони повільно всмоктуються і підвищують рівень цукру в крові поступово. До них відносяться: картопля, кукурудза, фрукти, ягоди, крупи, хліб, молочні продукти.
  • Щоб уникнути різких коливань цукру в крові та введення великих доз інсуліну, не рекомендовано приймати більше 7 ХО за один прийом їжі. Приймайте їжу регулярно та коригуйте дозу інсуліну в залежності від апетиту та вмісту вуглеводів в їжі.

Правила прийому їжі:

–  Основні та додаткові прийоми їжі (перекуси) мають бути приблизно в один і той же час. – Плануйте час та склад іжі з урахуванням інших занять   протягом дня, наприклад  заняття спортом чи сидіння за компютером.

– Для перекусів використовуйте свіжі фрукти.

– При надмірній вазі, зменшіть об`єм основних страв та перекусів.

– Збільшуйте в своєму раціоні кількість клітковини.

Доза та схема введення препаратів інсуліну повинні відповідати харчуванню (кількості та якості вжитих вуглеводів) для підтримання рівня цукру в крові в межах від 3,9 до 9 ммоль/л. Базову потребу в інсуліні забезпечує інсулін тривалої дії. “Харчовий” інсулін короткої або ультракороткої дії нормалізує рівень цукру після їжі, він вводиться відповідно до кількості та якості вжитих ХО й показників глікемії. Для засвоєння 1 ХО необхідні 1–2 одиниці інсуліну.

 

Таблиця 1 – Украй небажані або шкідливі продукти
Сало Виноград, сухофрукти
Картопля фрі (смажена) Соки і нектари фруктові
Червоне м’ясо та м’ясо з включенням жиру Шоколадні цукерки, шоколад
Ковбасні вироби Продукти з пшеничного борошна
Морепродукти: мідії, креветки, кальмари Пиріжки, тістечка, торти, печиво, хліб чорний і білий
Сири, вершкове масло, сметана Солодкі і напівсолодкі алкогольні напої
Домашні молочні продукти Кава заварена
Cупи на бульйоні Цукор, глюкоза, фруктоза

 

Таблиця 2 – Необхідні або можливі продукти
Овочі і боби без обмежень Горіхи та насіння (20-30 г/день)
Птиця (без шкірки) Злаки: каші
Риба морська і інша (біла, помірної жирності) Хліб грубого помолу
Морепродукти: устриці, гребінці, морська капуста Кава фільтрована або розчинна, чай
Рослинні жири як заправка до блюда Цукрозамінники на основі аспартама і ін
Молочні продукти з жирністю менше 2 % Яйця (2-5 штук на тиждень)
Супи пісні, овочеві Добова калорійність:1000 – 1800 Ккал/на добу,

для чоловіків – 1500 Ккал,

для жінок – 1200 Ккал.Фрукти до 300 г в день (сумарно), ягоди до 50 г/деньСоки овочеві

 

Хліб та хлібобулочні вироби = 1ХО
Білий хліб 1 шмат 20 грам
Житній хліб 1 шмат 25 грам
Сухе печиво 5 штук 15 грам
Сухарі 2 штуки 15 грам
Панірувальні сухарі 1 столова ложка 15 грам
Солоні палички 15 штук 15 грам

 

Молоко і рідкі молочні продукти = 1ХО
Вермішель, макарони, локшина 1-2 столових ложки в сирому вигляді і 2-4 у вареному 15 грам
Гречана, манна, вівсяна, перлова, пшенична крупи, рис 1 столова ложка сирої крупи або 2 столових ложки готової каші 15 грам
Мука 1 столова ложка 15 грам

 

Картопля = 1ХО
Картопля 1 штука розміром з велике яйце 65 грам
Пюре з картоплі 2 столові ложки 75 грам
Смажена картопля 2 столові ложки 35 грам

 

Фрукти і ягоди (з кісточками і шкіркою)
Абрикос 2-3 штуки 110 грам
Ананас 1 шматочок (поперечний зріз) 140 грам
Апельсин 1 штука, середній 150 грам
Банан ½ штуки, середній 70 грам
Брусниця 7 столових ложок (1 чайна чашка) 140 грам
Виноград 12 штук 70 грам
Вишня 15 штук 90 грам
Гранат 1 штука, великий 170 грам
Грейпфрут ½ штуки, великий 170 грам
Груша, яблуко 1 штука, середня 90 грам
Диня 1 шматочок 100 грам
Кавун 1 шматочок 270 грам
Ківі 1 штука, велика 110 грам
Малина 8 столових ложок (1 чайна чашка) 150 грам
Мандарин 2-3 штуки, середні 150 грам
Персик 1 штука, великий 120 грам
Полуниця 10 штук, середні 160 грам
Слива 4 штуки, середні 90 грам
Смородина 7 столових ложок (1 чайна чашка) 140 грам
Хурма 1 штука, середня 70 грам
Чорниця 7 столових ложок (1 чайна чашка) 140 грам
Сік 100 мл натурального соку без цукру 100 грам

 

Інші продукти
Котлета 1 штука, середня 70 грам
Квас, пиво 1 склянка 250 мл
Морозиво 1 порція 65 грам

 

Текст підготували Завідувач ендокринологічного
відділення КНП «Перша Черкаська міська лікарня»
ЧМР Тополенко О.В. та фельдшер із санітарної
освіти  Семиліт Л.М.