ВІТАМІНИ ВЗИМКУ
БЕРЕЖИ СЕБЕ
ЯК ПІДТРИМУВАТИ СВОЄ ЗДОРОВ’Я
Правильне харчування, регулярна фізична активність, здоровий сон та своєчасні обстеження — і низці захворювань можна запобігти! Саме тому в розділі ЯК ПІДТРИМУВАТИ СВОЄ ЗДОРОВ’Я ми зібрали практичні поради про те, як потурбуватися про свій організм та якомога довше залишатися здоровими.
- Вітаміни взимку — звичка чи необхідність?
- Смачний блекаут. Або що тримати в коморі, щоб полегшити собі життя
- Суглоби теж “харчуються”, або чи дійсно молоко зміцнює кістки
- Їсти менше? Не все так просто або чому ми набираємо вагу та інші.
ВІТАМІНИ ВЗИМКУ — ЗВИЧКА ЧИ НЕОБХІДНІСТЬ?
Ми вже писали про те, що осінь — не час для вітамінів у пігулках, а час смачної та різноманітної їжі та кулінарних експериментів. А як щодо зими, коли вибір свіжих фруктів та овочів обмежений передусім фінансовими можливостями?
Відповідаємо на найпоширеніші питання.
Чому існує думка, що взимку потрібні вітаміни в пігулках?
Напевно багато хто ще з дитинства чує про такий стан як “авітаміноз”, який валить нас із ніг саме в зимові місяці. Проте використовувати термін “авітаміноз” щодо людини, яка має адекватне харчування та не має серйозних хвороб, які б перешкоджали всмоктуванню поживних речовин, — неправильно.
Авітаміноз — це нижчий за норму рівень одного чи більше вітамінів, необхідних для нормального функціонування організму. І спричиняється такий стан передусім незбалансованим харчуванням.
Якщо поцікавитись вмістом тих чи інших вітамінів у харчах, ви зрозумієте, що можете собі дозволити практично всі продукти, які покриють потреби у вітамінах. Незалежно від сезону та фінансових можливостей.
Звичайно, бувають стани, які не можна просто так “заїсти”. І вам може знадобитись корегування раціону або медичні препарати, потребу в яких і дозування має визначити виключно лікар/ка.
Про які стани мова? Ось деякі приклади.
Анемія — це стан, коли бракує червоних кров’яних тілець, які доставляють кисень до всіх тканин організму. Часто анемія пов’язана з низькими показниками гемоглобіну. Є декілька видів анемії, причини яких бувають доволі різними. Але якщо казати саме про нестачу вітамінів, то частою причиною анемії є брак вітаміну В12 та фолієвої кислоти. Таке трапляється через особливості раціону або якщо організм через якісь причини не засвоює ці речовини. Тоді лікар/ка можуть запропонувати приймати вітаміни в пігулках або навіть ін’єкційно. Також лікар/ка можуть допомогти переглянути ваш раціон.
Нестача вітаміну D
Доволі розповсюджена проблема, особливо в зимово-осінній період. Загалом є рекомендації приймати хоча б 400 – 800 МО одиниць вітаміну D у період з жовтня по квітень. Іноді може знадобитись і вища доза, але краще обговорити це з лікарем/кою. Докладно про вітамін D та особливості його вживання ми розповімо в одному з матеріалів.
Хто в зоні ризику щодо дефіциту вітаміну D?
→ вегани/ки;
→ люди, які довго перебувають у приміщенні (люди старшого віку, ув’язнені, люди, які вимушені бути постійно в укриттях через війну тощо)
→ люди 65+ та діти до 5 років.
Вагітність
Якщо ви чекаєте на дитину й перебуваєте в першому триместрі вагітності або плануєте дитину, вам варто пити фолієву кислоту. Передусім щоб знизити ризики неврологічних проблем у майбутньої дитини. Центр з контролю та профілактики захворювань США (CDC) радить приймати 400 мкг фолієвої кислоти всім жінкам репродуктивного віку щодня, а також споживати їжу багату на фолієву кислоту.
А саме:
→ боби;
→ броколі;
→ соняшникове насіння;
→ яйця;
→ арахіс тощо.
Передменструальний синдром
Ця тема потребує додаткового вивчення, але деякі дослідження показують, що іноді харчові добавки, зокрема магній та B6 можуть дещо пом’якшити прояви передменструального синдрому. Такі як тривожність, чутливість грудей, депресивні прояви та затримка води в організмі. Проте вживання харчових добавок обов’язково треба узгоджувати з вашим гінекологом/инею та ні в якому разі не займатись самолікуванням.
Це лише короткий перелік випадків, коли вітаміни в пігулках можуть бути виправдані. Як бачите, ці стани не залежать від сезону. Біодобавки бувають доволі дорогими й не завжди корисними, тому дешевше та ефективніше буде підкоригувати власний раціон.
Авторка: Наталія Бушковська
Джерела
Centers for Diseases Control and Prevention
Harvard T.H. Chan School of Public Health