ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО НОРОВІРУС?
ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО НОРОВІРУС?
Норовірусна інфекція (інша назва «шлунковий грип») – гостре вірусне захворювання, що проявляється переважно синдромом гастроентериту. Основними симптомами є нудота, блювання, болі, бурчання в животі та рідкі водянисті випорожнення, рідше – виражена температурна реакція організму, респіраторні прояви.
Норовіруси дуже заразні й найчастіше поширюються в закритих і багатолюдних приміщеннях.
Цифри і факти
- Норовірусна інфекція являє собою вірусне ураження кишечника. Уперше збудники хвороби були виділені 1972 року в США і на честь місця відкриття названі вірусами Норфолк.
- Це цілорічна інфекція, але за статистичними даними її сезон припадає на осінньо-зимовий період. Влітку спалахи можуть зустрічатися в організованих дитячих колективах або при техногенних катастрофах, як, наприклад, при прориві Каховської ГЕС.
- Норовіруси досить стабільні та мають високу стійкість щодо фізичних і хімічних впливів, можуть довго зберігати інфекційні властивості (до 28 днів і більше) на різних видах поверхонь.
- Норовіруси вражають населення всіх вікових груп, У 10–13 % людей хвороба має безсимптомний перебіг. Разом з тим особи, старші за 65 років, піддаються найбільшому ризику смерті від норовірусної інфекції, а діти віком до 5 років мають найвищі показники перебігу хвороби з проявами симптомів. Норовіруси є причинами кишкових інфекцій у 50-90% випадків хвороби дорослих і 30% дітей шкільного віку.
- Групами ризику при норовірусному ураженні вважаються діти, люди з І-ю групою крові, вагітні, особи похилого віку, ВІЛ-інфіковані.
- Поширення норовірусу має повсюдний характер. Доведено, що менш ніж 10 вірусних частинок достатньо, щоб під час потрапляння в шлунково-кишковий тракт здорової дорослої людини викликати захворювання.
- Щорічно у світі потрапляють до лікарень близько 1 мільйона людей з норовірусною інфекцією.
Шляхи зараження норовірусом
- Контактно-побутовий:вірус потрапляє в організм із немитих рук, предметів побуту, посуду.
- Харчовий:інфекція стає наслідком вживання в їжу немитих плодів або продуктів, які були заражені хворою людиною під час приготування їжі.
- Водний:випивається вода, що містить вірус. Продукти вирощуються або збираються із забрудненою водою, наприклад, устриці, зібрані із забрудненої води або фрукти та овочі, що зрошуються забрудненою водою в полі або в городі;
- Повітряно-крапельний: зараження відбувається внаслідок вдихання повітря, що містить вірусні частинки.
Симптоми зараження норовірусом
У разі потрапляння в організм людини норовірус починає розмножуватися в тонкому кишечнику. Інкубаційний (прихований) період триває від 24 до 48 годин. Перші симптоми з’являються приблизно через 1-2 доби після зараження:
- біль у животі та бурління;
- нудота, блювання;
- підвищення температури тіла (несильне);
- діарея з водянистими випорожненнями;
- симптоми загальної інтоксикації: сильна слабкість і блідість шкіри, головний біль, біль в усьому тілі.
Лікування норовірусу
- Норовірусна інфекція, як правило, самовиліковується. Людині потрібно лише відпочивати і пити багато рідини, оскільки захворювання сприяє зневодненню. Якщо зі зневодненням не боротися – його наслідками можуть стати серйозні порушення.
- Не слід відвідувати велелюдні місця та контактувати з іншими людьми, доки не настане остаточне одужання або не припиниться діарея. У будинку, де перебуває хворий, потрібно проводити ретельне прибирання з елементами дезінфекції, за можливості людина має бути ізольована в окрему кімнату.
- Норовірус вельми життєздатний: вологе прибирання зі звичайними мийними та спиртовмісними засобами не забезпечує знищення. Вірус стійкий до висихання, нагрівання до 60 градусів, заморожування, прекрасно зберігається в льоду. Гине тільки від хлорвмісних дезінфекційних засобів високої концентрації та під час кип’ятіння.
Чого не можна робити при норовірусі?
- Не поїть дитину газованими напоями і соками, уникайте молочних продуктів.
- Слід також зауважити, що норовірус не лікують антибіотиками і вакцини від нього немає. Діагностувати норовірус може лише лікар після отримання результатів експрес-тестів, ПЛР-методів та іншої діагностики.
Як вберегтись від нововірусу
- дотримуйтесь правил особистої гігієни: ретельно мийте руки водою з милом (особливо після відвідування туалету або зміни підгузків; перед їжею, приготуванням або обробкою їжі, перед прийомом ліків, після повернення з вулиці), змивання фекалій здійснюйте при закритій кришці унітазу).
Спиртові антисептики для рук не знешкоджують норовірус.
- дезінфікуйте комп’ютерну клавіатуру, «мишку», поверхні телефону;
- вживайте гарантовано безпечну воду та напої (кип’ячена або бутильована вода, напої у фабричній упаковці)
- безпечно поводьтеся з їжею та ретельно готуйте її. Ретельно мийте фрукти та овочі перед приготуванням та вживанням їх в їжу, піддавайте термічній обробці устриці та інші молюски. Памятайте, що норовіруси відносно стійкі до нагрівання та можуть витримувати температуру до 85°С.
- не допускайте хворих немовлят та дітей у місця, де обробляються та готуються продукти.
- не готуйте їжу для інших та не надавайте медичну допомогу, поки ви хворієте та протягом щонайменше 2 днів після зникнення симптомів. Це також стосується хворих працівників ресторанів, шкіл, дитячих садків та інших місць, де люди можуть піддаватися впливу норовірусу.
- очищуйте та дезінфікуйте поверхні. Якщо у когось блювоння чи діарея, завжди ретельно очищуйте та негайно дезінфікуйте всі місця, з якими контактував хворий. Одягніть гумові або одноразові рукавички і протріть всю поверхню паперовими рушниками, потім продезінфікуйте область за допомогою побутового хлорвмісного засобу.
- унеможливлюйте контакти з людьми, які мають найменші прояви нездоров’я, особливо розлади травлення;
- ізолюйте хворого в окреме приміщення, виділяйте йому окремий посуд з його кип’ятінням після приймання їжі та подальшим миттям;
- ретельно періть білизну при найвищих температурах.
- при купанні у басейнах і водоймах уникайте потрапляння води у рот.
Авторка: Людмила СЕМИЛІТ
Джерела:
Центр громадського здоров’я МОЗ України
Мережа Інтернет