ОБЕРЕЖНО, БОТУЛІЗМ
Управління Держпродспоживслужби в м. Черкасах повідомляє, що 27 квітня 2017 року зареєстрований випадок захворювання на ботулізм мешканця м. Черкаси 1960 року народження, який вживав з пивом ікру в’яленої риби невідомого походження. В цей же день із клінічними ознаками: запаморочення, туман та двоїння в очах, головний біль. Автотранспортом швидкої медичної допомоги хворий був госпіталізований в КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» Черкаської міської ради, встановлений діагноз: ботулізм середньої тяжкості, введена протиботулінічна сироватка по життєвих показниках. Захворювання на ботулізм підтверджено лабораторно. На сьогоднішній день стан хворого стабільний, продовжується лікування.
Управління Держпродспоживслужби в м. Черкасах нагадує мешканцям та гостям міста про заходи щодо запобігання захворювання на ботулізм.
Пам’ятка для населення щодо профілактики ботулізму
Ботулізм – важке інфекційне захворювання, викликане паличкою Clostridium botulinum та її токсином, яке вражає нервову систему людини. Воно викликає параліч очних м’язів, що викликає офтальмоплегию, двоїння або пелену перед очима і тих м’язів, які відповідають за мову і ковтання, що провокує порушення мовлення.
Захворювання реєструється повсюдно, окрім районів вічної мерзлоти. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх властивостей (зовнішній вигляд, смак, запах).
Звідки взялися ці бактерії поки невідомо, тобто вони можуть жити і розмножуватися при відсутності кисню, а скільки років вони існують і що викликало їх появу на землі – вчені не знають. Та й сама хвороба вважається повністю не вивченою.
Потрапляючи в шлунок разом з їжею або у кров через рану, паличка ботулізму, відразу ж починає свій негативний вплив на нервову систему і шлунок. Збудники ботулізму широко поширені в природі та виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори збудника довгостроково зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб, можуть містити збудника ботулізму. Проте, захворювання може виникнути тільки при вживанні тих продуктів харчування, які зберігалися при умовах відсутності (або недостатньої кількості) повітря без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку всіх форм збудника та токсиноутворення. Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань. Якщо інфікований продукт твердофазний (ковбаса, копчене м’ясо, риба), то в ньому можлива, так звана, «гніздова» інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють. Таким чином, основним шляхом передачі захворювання є харчовий, обумовлений вживанням консервованих у домашніх умовах продуктів харчування.
Як починається хвороба?
Перші прояви хвороби нічим не відрізняються від звичайного отруєння. Як правило, це:
- нудота;
- пронос;
- блювання;
- біль у животі;
- підвищення температури тіла;
- головний біль.
Як часто люди викликають швидку допомогу при цих симптомах? Так, деякі звертаються до лікаря, але їх менше ніж тих, хто намагається самостійно полегшити своє самопочуття.
До того ж, до кінця дня температура спадає, і людина може подумати, що хвороба почала відступати. А навіщо в такому разі звертатися до лікаря? Проходить ще трохи часу і з’являються інші, більш важкі симптоми…
Симптоми, при яких пора бити тривогу!
Тепер людина розуміє, що йому потрібна допомога лікаря. З вигляду його обличчя нагадує маску і відрізняється блідістю, зіниці розширені, поведінка хворого малоактивно, утруднене дихання, живіт роздутий.
Крім того, з боку органів зору зазначається:
- двоїння і туман в очах;
- птоз (коли повіки опускаються без бажання хворого);
- очні яблука малорухливі або, навпаки, надмірна рухливість очних яблук;
- косоокість.
З боку м’язів і органів, які відповідають за мовну активність і проковтування їжі виникають такі ознаки:
- не виділяється слина;
- зміна голосу або його повна втрата;
- неможливість ковтати тверду, а потім і рідку їжу, хворий скаржиться на відчуття стороннього тіла в горлі.
З боку органів дихання при ботулізмі відзначаються наступні симптоми:
- біль у грудях;
- прискорене дихання;
- утруднення такого.
З боку м’язів всього тіла:
- ослаблення м’язів шиї (голова весь час опускається до грудей);
- м’язова слабкість наростає по мірі прогресування захворювання і доходить до того, що хворий зовсім не може рухатися.
У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню та внутрішню поверхні. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимону кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів.
При консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин), після чого простерилізувати консерви при температурі1 00°С – не менше 40-60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою. Найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки. Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.
У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.
З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:
- не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;
- такі продукти слід зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх вживання;
- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
- сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);
- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.
У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.
Прислухайтесь до вказаних вище порад.
Підготувала фельдшер із санітарної освіти
КНП «Перша Черкаська міська лікарня»ЧМР
Л.М.Семиліт