Коли не вистачає заліза

Склад крові
Коли не вистачає заліза
Кров складається з рідкої частини (плазма), в якій містяться інші компоненти:

  • червоні клітини крові (еритроцити) транспортують кисень до органів та тканин;
  • білі клітини крові (лейкоцити) є частиною імунної системи і захищають організм від інфекції;
  • тромбоцити допомагають крові згортатися, коли ми травмуємо себе;
  • білки та інші хімічні речовини, що виконують різні функції.

Еритроцити виробляються в кістковому мозку.
Кожного дня мільйони з них надходять у кров для того, щоб посісти місце старих еритроцитів, які руйнуються.
В еритроцитах міститься гемоглобін, який переносить кисень до всіх органів та тканин.
Для синтезу еритроцитів потрібен здоровий кістковий мозок.
Ваш раціон харчування відіграє неабияку роль у постачанні заліза та деяких вітамінів, що потрібні для синтезу еритроцитів.

Анемія – стан, що характеризується зниженням концентрації гемоглобіну крові (у чоловіків менше 125 г/л, у жінок – менше 115 г/л), зазвичай при цьому також відбувається і зниження кількості червоних кров’яних тілець (еритроцитів).

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, отриманими впродовж 1993–2005 рр., на анемію страждає близько 24,8% населення планети. Серед вікових груп населення анемія також розподілена нерівномірно. Так, наприклад, в світі серед дітей дошкільного віку на анемію страждає близько 47,4%. Серед вагітних жінок поширеність менша; однак, поширення анемії в регіонах має таку ж тенденцію, яка відмічається серед дітей дошкільного віку. В цілому, 56 400 000 вагітних жінок страждають на анемію (поширеність в світі 41,8%).

Серед невагітних жінок поширеність анемії менша, ніж у вагітних. В цілому, це близько 468 400 000 невагітних жінок, які страждають від анемії (поширеність в світі 30,2%). Найбільш поширена в Африці (47,5%) та Південно-Східній Азії (35,7%), в Европейскому регіоні – 19% та 17,8% в Північній і Південній Америці.

Окрім того, глобальна поширеність анемії серед дітей шкільного віку становить 25,4%, серед чоловіків 12,7%, а серед людей літнього віку 23,9%.

Левова частка анемій в світі припадає на залізодефіцитну анемію, пов’язану з дефіцитом заліза (близько 90% всіх анемій), рідше – анемії при хронічних захворюваннях, ще рідше – анемії, пов’язані з дефіцитом вітаміну В12 або фолієвої кислоти (мегалобластні), гемолітичні і апластичні. Необхідно пам’ятати, що анемія може мати складне походження. Можливо поєднання залізодефіцитної і В12-дефіцитної анемій.
Коли не вистачає заліза

За даними Центру медичної статистики МОЗ України поширеність залізодефіцитної анемії складала у 2013 році 1 613,4 на 100 000 населення, у 2014 – 1 515,4 на 100 000 населення, це становить 1% в структурі захворюваності. На залізодефіцитну анемію припадало 1 457,7 (90,35%) на 100 000 населення в 2013 році та 1 372,8 (90,59%) в 2014 році. Показники за 2014 рік розраховані без урахування тимчасово окупованих територій АР Крим та м. Севастополя, непідконтрольних Україні територій Донецької та Луганської областей.

Залізодефіцитна анемія

Чи знаєте ви про те, що залізодефіцитна анемія входить в, так званий, “квартет” захворювань, що найчастіше вражають жіночий організм.

Залізодефіцитна анемія – це анемія, що викликана нестачею заліза в крові.


Роль заліза в організмі людини

  1. Участь в життєдіяльності кожної клітини.
  2. Незамінна складова різних білків і ферментних систем.
  3. Забезпечує необхідний рівень системного та клітинного дихального метаболізму.
  4. Бере участь в окислювально-відновлювальних реакціях.
  5. Руйнує продукти перекисного окислювання.
  6. Відіграє важливу роль в підтриманні високого рівня імунного захисту  організму.
  7. Забезпечує ріст тіла і нервів, мієлінізацію (формування оболонок нервових волокон), нормальне функціонування мозку.
  8. В складі гемоглобіну здійснює безперебійну доставку кисню до всіх систем  і органів нашого організму.
  9. Без заліза був би неможливим поділ клітин.

При залізодефіцитній анемії відбувається ураження практично всіх клітин організму, в першу чергу  вражаються клітини нервової системи, які дуже чутливі до кисневого голодування. Варто відзначити, що особливо важливий такий елемент для дітей та вагітних.   Діти активно ростуть, а, як ви пам’ятаєте, залізо сприяє правильному поділу клітин. А у майбутніх мам потреба в даному елементі збільшується у зв’язку зі збільшенням об’єму циркулюючої крові, а також через необхідність забезпечувати всім необхідним майбутнього малюка. Але і всім іншим залізо теж вкрай необхідне.

В якійсь мірі людський організм регулює рівень надходження заліза з їжею, але майже не контролює його витрати. У разі недостатнього надходження елементу компенсація досягається за рахунок запасів заліза в так званих депо (м’язи, печінка). Згодом заліза в тканинах починає не вистачати, призводячи до збоїв в тканинному диханні і виробництві ферментів. Пізніше формується залізодефіцитна анемія.

Причини залізодефіцитної анемії

Основними  причинами залізодефіцитної анемії є крововтрата та недостатнє надходження заліза з їжею.

Нормальна збалансована дієта, як правило, містить достатню кількість заліза для потреб нашого організму. Низький рівень заліза, що призводить до анемії, може виникнути в результаті різних причин. Деякі з них більш серйозні за інші, і включають наступні:

Тяжкі та рясні менструації

До захворювання, більшою мірою, схильні жінки дітородного віку, особливо ті, у яких менструальний цикл тривалий і супроводжується великою крововтратою. Через це приблизно у однієї з 10-ти жінок в якийсь час виникає анемія. Кількість заліза, яке ви споживаєте, не може компенсувати того заліза, що втрачається з кожною менструацією. Передусім анемія розвивається, якщо   менструальні цикли поєднуються з раціоном харчування, який містить мало заліза. Серед дівчаток у період становлення менструального циклу в пубертатному періоді також можуть спостерігатися рясні і тривалі менструації.

Вагітність

Дитина, яка розвивається внутрішньоутробно, отримує залізо з організму матері. У вагітних часто зустрічається анемія; вона частіше трапляється у тих, чий раціон харчування містить продукти з низьким вмістом заліза.

Дитячий вік

Якщо у матері був низький запас заліза в організмі впродовж вагітності, то дитина може народитися із дефіцитом заліза. Кількість заліза, що надходить з грудним молоком, не може ліквідувати дефіцит у такої дитини; велика імовірність того, що через декілька місяців така дитина буде мати залізодефіцитну анемію.

Діти, раціон харчування яких складається переважно із продуктів з малим вмістом заліза, складають групу ризику щодо розвитку залізодефіцитної анемії. Також у дітей залізодефіцитна анемія може виникати в період інтенсивного росту.

Залізодефіцитна анемія впливає на розумовий розвиток дітей дошкільного віку, знижує працездатність та є причиною розладів поведінки.

Знижене всмоктування заліза

Деякі стани органів шлунково-кишкового тракту, наприклад целіакія (індивідуальне несприйняття  злакових продуктів (пшениця, жито, ячмінь та овес), що містять клейковину), гіпо- та анацидні гастрити (понижена та відсутня кислотоутворююча функція шлунку), виразкова хвороба шлунку та дванадцятипалої кишки, викликані хелікобактером, призводять до зменшеного всмоктування різних компонентів продуктів харчування, включаючи залізо.

Кровотеча з органів шлунково-кишкового тракту

Деякі захворювання органів шлунково-кишкового тракту можуть стати причиною кровотечі. Іноді це трапляється несподівано, наприклад при розриві судин при   виразці шлунку та дванадцятипалої кишки. При цьому виникає блювання з кров’ю.

В інших випадках трапляється прихована кровотеча. Постійне виділення крові з кишечнику може бути непомітним у випорожненнях. Кількість втраченого заліза може перевищувати кількість заліза, яке Ви отримуєте з продуктами харчування. Основними причинами цього можуть бути: виразка шлунка та дванадцятипалої кишки, запалення товстого кишечнику (коліт), запалення стравоходу (езофагіт), варикозне розширення вен, що оточують задній прохід (геморой) та стравоходу, рак будь-якого з відділів шлунково-кишкового тракту та інші ураження органів шлунково-кишкового тракту.

Якщо Ви маєте одну з цих проблем, то, можливо, Ви маєте й інші симптоми ураження шлунково-кишкового тракту: біль у ділянці живота, запор або діарею. Однак на ранніх стадіях розвитку цих хвороб Ви можете не мати ніяких симптоматичних проявів; анемія може бути першою ознакою хвороби. Наприклад, анемія у людини літнього віку може бути першою ознакою онкопатології кишківника.

Медикаменти

Деякі лікарські засоби можуть викликати шлунково-кишкову кровотечу без симптоматичних проявів. Найбільш поширеним прикладом може бути вживання препаратів ацетилсаліцилової кислоти. Інші нестероїдні протизапальні засоби, такі як ібупрофен, напроксен, диклофенак та інші у деяких людей можуть викликати таку ж  побічну реакцію.

Кровотеча з органів сечовидільної системи

Невелика, але регулярна крововтрата внаслідок будь-якої хвороби нирок чи сечового міхура може бути непоміченою. В той же час вона може стати причиною втрати такої кількості крові, що може призвести до анемії.

Раціон харчування

Відсутність в раціоні харчування достатньої кількості продуктів з достатнім вмістом заліза може бути причиною залізодефіцитної анемії. Залізом багаті м’ясо, печінка, риба, зелені овочі, яйця та інші продукти харчування.

Деякі люди вживають продукти з достатнім вмістом заліза, але при несприятливих умовах у них може виникати анемія. Наприклад, залізо, що надходить з продуктами харчування, не покриває потреби в залізі у дітей під час фази бурхливого  росту, у вагітних, у жінок з рясними менструаціями.

Любителів дієт, особливо тих, що віддають перевагу вегетаріанству, анемія також не щадить, оскільки рослинна їжа дозволяє засвоїти лише 2 грами необхідного мікроелементу, при добовій потребі — 18 грамів. Потрібно пам’ятати, що чай містить багато поліфенолів. Ці речовини заважають всмоктуванню заліза з просвіту кишечнику. Небажано запивати їжу напоями, які погіршують засвоєння заліза. Це у першу чергу відноситься до чаю; кава також негативно впливає на всмоктування заліза, але меншою мірою.

Глистяна інвазія

Глистяна інвазія є однією з найпоширеніших причин залізодефіцитної анемії у всьому світі. Глисти живляться кров’ю із судин кишківника і призводять до непомітної  втрати крові.

Ознаки  залізодефіцитної анемії

Загальні симптоми виникають через зменшене постачання кисню до організму. Вони включають:

  • Постійна втома, сонливість, млявість, зниження працездатності і задишка. Людині нічого не хочеться робити, виникає апатія;
  • Ранкові запаморочення аж до непритомності (запаморочення можуть виникати і при тривалому нетяжкому залізодефіциті);
  • Сухість шкіри, яка поступово може призводити до появи тріщин (наприклад, на п’ятах, долонях) та слизових оболонок (наприклад, очей, порожнини рота);
  • Атрофія сосочків язика, хейліт (тріщини, «заїди» в куточках рота);
  • Спотворення смаку (бажання поїдати крейду, землю, золу, нюхати фарбу, бензин та ін.);
  • Ламкість волосся, їх випадання, рання сивина;
  • Бліда шкіра зеленуватого (землистого) відтінку, холодна на дотик;                                           
  • Відчуття стороннього тіла в горлі;
  • Ребристість та ламкість нігтів, ложкоподібна увігнута форма;
  • Свербіж і печіння вульви;
  • Збитий менструальний цикл, мізерні або рясні кров’янисті виділення;
  • Часті застуди через зниження імунітету;
  • Зниження концентрації уваги, неможливість сконцентруватися на чомусь одному.

Менш поширені симптоми включають: головний біль, головокружіння, перебої в роботі серця, збільшення частоти серцевих скорочень (пульсу), біль в грудях, серці, стоматит і дзвін у вухах (постійний шум у вухах).

Залежно від причини анемії можуть розвиватися інші симптоми.

Можливі ускладнення

Ускладнення можуть виникати при тяжкому ступені анемії.

Під час вагітності анемія підвищує ризик ускладнень як у матері, так і у дитини. До них відносяться:

  • передчасні пологи;
  • низька маса тіла дитини при народженні;
  • післяпологова депресія;
  • низькі запаси заліза у матері можуть стати причиною анемії у дитини.

Якщо вчасно не зайнятися лікуванням захворювання, можуть розвинутися стенокардія і гіпертонія.

Діагностика

Основним  аналізом для діагностики анемії є загальний аналіз крові. При цьому визначається кількість еритроцитів, лейкоцитів та тромбоцитів в одиниці об’єму крові.

Виходячи з даних цього аналізу можна обчислити середній розмір клітин крові. Також обраховується гематокрит – показник того, яка частина крові представлена еритроцитами. Окрім цього обраховується кількість гемоглобіну в еритроцитах.

Також цей аналіз дає уявлення про причину анемії, але не у всіх випадках.  Додатково може знадобитися обстеження крові на феритин. Цей аналіз проводиться з метою підтвердження залізодефіцитної природи анемії.

Додаткові обстеження

Дуже важливо знайти причину дефіциту заліза. У деяких людей причина може бути очевидною. Наприклад, якщо анемія поширена серед вагітних та жінок з рясними менструаціями, при   відсутності іншої патології, не потрібно проводити будь-яких додаткових обстежень. Проте, якщо причина дефіциту заліза не з’ясована, необхідно проводити додаткові обстеження.   Ваш лікар оцінить клінічну ситуацію і вирішить питання щодо потреби у проведенні додаткових обстежень.

Додаткові методи обстеження включають методи, що дозволяють оглянути верхні та нижні відділи шлунково-кишкового тракту (стравохід, шлунок, дванадцятипалу кишку, товстий кишечник) на предмет наявності джерела кровотечі. Ці дослідження можуть бути рекомендовані, навіть якщо у Вас немає симптомів з боку шлунково-кишкового тракту, наприклад у літніх людей. До них відносяться: ендоскопія (стравохід, шлунок та дванадцятипала кишка), ректороманоскопія або колоноскопія (пряма кишка і товстий кишечник). Можуть бути проведені специфічні аналізи крові, наприклад при підозрі на целіакію. Іноді може виникнути потреба у проведенні біопсії, наприклад для дослідження невеликого фрагменту кишечнику для діагностики целіакії; можуть досліджуватися випорожнення на наявність гельмінтів; можуть проводитися інші діагностичні тести, якщо причина анемії так і не була виявлена.

Лікування

Лікування залізодефіцитної анемії   проводиться шляхом відновлення нестачі заліза в тканинах і крові, поліпшення обмінних процесів клітин і ліквідації  причин хвороби.

Під час лікування недуги офіційна медицина дотримується наступних принципів:

  • позитивний результат лікування може бути досягнутий тільки за рахунок застосування препаратів заліза, а не продуктів харчування, що його містять (Як правило, залізодефіцитна анемія успішно лікується таблетками (сиропами), що містять залізо);
  • використовуваний засіб слід вживати тільки згідно запропонованої лікарем дози та кратності;
  • тривалість медикаментозного лікування становить не менше 2-3 місяців, після того, як рівень Вашого гемоглобіну нормалізується (загальний аналіз крові покаже наскільки успішне лікування), що дозволить створити в організмі достатній запас заліза.

В залежності від причини анемії та її тяжкості, лікар визначає тактику лікування (амбулаторно чи в стаціонарі).

Препарати заліза

Тривалість лікування буде залежати від ступеня Вашої анемії,  запивати таблетки потрібно яблучним або апельсиновим соком, це може посприяти засвоєнню заліза. Після того, як рівень Вашого гемоглобіну нормалізується (загальний аналіз крові покаже наскільки успішне лікування), потрібно продовжувати приймати препарати заліза щонайменше три місяці. Це буде сприяти поповненню запасів заліза в організмі.

У деяких людей з’являються побічні реакції на прийом препаратів заліза. До них відносяться: нудота, розлад шлунку, запор або діарея. Інформуйте лікаря, якщо у Вас з’явилися такі симптоми. Якщо через прийом препаратів у Вас виник закреп – пийте більше рідини.

Через прийом препаратів заліза випорожнення можуть набути чорного кольору. Це нормально і при цьому немає про що турбуватися. Тим не менш бувають ситуації, коли внутрішня кровотеча також забарвлює випорожнення в чорний колір.

Не забувайте зберігати препарати заліза в недоступному для дітей місці, оскільки передозування заліза може бути дуже небезпечним для дитини.

З метою забезпечення ефективності і безпечності фармакотерапії необхідно дотримуватись рекомендацій із застосування лікарських засобів, призначених лікарем.

Різноманітність раціону харчування

Урізноманітнення раціону харчування означає збільшення споживання харчових продуктів із високим вмістом мікроелементів (листових овочів темно-зеленого кольору, бобових) та фруктів із високим вмістом вітаміну С, які є доступними, але недостатньо споживаються населенням.

Для забезпечення надходження адекватної кількості заліза шляхом зміни раціону, слід враховувати традиційні методи приготування їжі та звички в харчуванні.

Оскільки вміст заліза є низьким в раціоні, заснованому на зернових та бульбових продуктах, додавання бобових може трохи збільшити вміст заліза в такому раціоні. необхідне включення м’яса, птиці або риби. Наприклад включення в раціон харчування невеличкої кількості (50 г) м’яса, птиці або риби збільшує загальне надходження заліза, а також кількість біологічнодоступного заліза. Прийом аскорбінової кислоти разом із продуктами,  багатими на залізо, покращує його засвоєння організмом.    Відповідно до означеної стратегії, рекомендовано збільшення споживання пророслого зерна, ферментованих зернових продуктів, зернових продуктів, що підлягають тепловій обробці, м’яса, фруктів та овочів, багатих на вітамін С. При цьому   споживати чай, каву, шоколад або трав’яні  чаї  між прийомами їжі, а не одночасно з іншими продуктами.

Стимулятори засвоєння заліза

Інгібітори засвоєння заліза

  • Залізо в формі гему міститься в м’ясі, птиці, рибі та морепродуктах.
  • Аскорбінова кислота (вітамін С) міститься в фруктах, соках, картоплі та деяких інших видах бульби, інших овочах, таких, як листкові зелені овочі, капуста, цвітна капуста, зелена цибуля, ківі, болгарський перець, цитрусові фрукти.
  • Ферментовані або пророслі зернові продукти.
  • Їжа, що містить фолієву кислоту, наприклад, листові зелені овочі, зелень. Так що в страви можна додавати зелень і овочі, а запивати все найкраще апельсиновим соком.
  • Висівки, зерно, мука вищого ґатунку, бобові, горіхи та насіння.
  • Чай, кава, какао, трав’яні чаї в цілому, деякі спеції (наприклад, орегано).
  • Кальцій, особливо в складі молока та молочних продуктів, кунжут. З цієї причини марно їсти, наприклад, молоко з гречкою.
  • Масла та інші продукти, що містять вітамін Е.
  • Червоне вино. У ньому містяться таніни.
  • Щавель і інші продукти, що містять щавлеву кислоту.

Скільки заліза потрібно людині?

В організмі людини залізо присутнє завжди. Його вміст близько 3,5-5 грамів. Розподіляється цей елемент між кров’ю (приблизно половина йде на утворення гемоглобіну), селезінкою, печінкою і кістковим мозком (приблизно п’ята частина всього обсягу), а також клітинами і тканинами (чверть усієї кількості). Але частину цього елементу практично щодня втрачає  організм з потом, сечею, кров’ю (особливо це актуально для жінок, адже кожен місяць у них мають  бути менструації), відмерлими клітинами шкіри, а також з   волоссям, яке випадає.

Щодня в організм має надходити близько 1,5-2 грамів заліза. Але засвоюється воно вкрай погано, всього 10% потрапляє в ціль, решта виводиться. І це значить, що добова потреба в залізі становить для чоловіків приблизно 10-15 грамів, для здорових жінок близько 18-20 грамів, а для майбутніх мам і тих, хто активно займається спортом або виконує важку фізичну роботу, норма становить порядку 24-25 грамів.

Звідки отримати залізо?

Продукт Вміст заліза (мг) в  100 г продукту Продукт Вміст заліза (мг) в  100 г продукту
Гриби сушені 30-35 М’ясо кролика 4-5
Печінка свиняча 18-20 Мигдаль 4-5
Висівки пшеничні 18-20 М’ясо індиче 3-5
Пивні дріжджі 16-19 Персики 4-4,5
Капуста морська 15-17 Малина 1,6-1,8
Какао 12-14 Буряк 1,0-1,4
Печінка теляча 9-11 Яблука 0,5-2,2
Гречка 7-8 Броколі варена 1,0-1,2
Яєчний жовток 6-8 Картопля 0,8-1,0
Серце 6-7 Морква 0,7-1,2
Язик яловичий 5-6 Курча жарене 0,7-0,8
Гриби свіжі 5-6 Банани 0,7-0,8
Боби 5-6 Білок яєчний 0,2-0,3

ПРОФІЛАКТИКА ЗАЛІЗОДЕФІЦИТНОЇ АНЕМІЇ

  • Проводьте не менше 1-2 рази на рік лабораторні аналізи, що  допоможе вам вчасно виявити хворобу та знизити ризик виникнення ускладнень анемії.
  • Лікуйте захворювання, що ведуть до втрати крові (виразкову хворобу шлунково-кишкового тракту, глистні інвазії, маткові кровотечі тощо) та перешкоджають всмоктуванню та засвоєнню заліза.
  • Постійно підтримуйте зв’язок з лікарем та виконуйте його рекомендації щодо об’єму необхідних обстежень.
  • Харчуйтесь   збалансовано і правильно. Основні джерела заліза вказані в таблиці. Засвоїти мікроелемент допоможе фруктоза, яку в достатній кількості   містить мед, особливо темних сортів.

Обов’язково включайте в свій раціон рибу (особливо білі сорти і печінку тріски) і морепродукти (наприклад, устриці, равлики, молюски). Можна їсти чорну ікру, там залізо теж є.

Міститься цей елемент в зелені (шпинат, кріп, петрушка).

Можна і потрібно їсти сухофрукти: курагу, родзинки, чорнослив.
Також можна приймати вітамінні комплекси. Але важливо не перестаратися, так як надлишок заліза теж шкідливий.

Всі питання, що виникають у пацієнта, потрібно вирішувати  з сімейним лікарем.

Важливо пам’ятати! Всмоктуваність тваринного заліза (25%) в рази більше рослинного (5%).

Підготували Завідувач приймального відділення КНП
«Перша Черкаська міська лікарня» Черкаської міської ради В.З. Бормотова
та фельдшер із санітарної освіти Л.М.Семиліт