Епідсезон 2022/2023

Епідсезон 2022/2023: його унікальність та чого слід очікувати

ЕПІДСЕЗОН КОВІДУ 22-23 Р. ФОТО 1

 

В епідемічному сезоні 2021-2022 років продовжувала тривати пандемія гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. В Україні протягом минулого сезону зареєстровано 5,9 млн. випадків захворювань на грип та ГРВІ (включно з COVID-19). По медичну допомогу з приводу захворювання на респіраторну групу інфекцій звернулось 15,5% населення країни.

З 24 лютого 2022 року фіксувано різке зниження інтенсивних та екстенсивних показників, що обумовлено як закономірностями епідемічного процесу, так і початком широкомасштабної війни російської федерації на територію України. Ця війна призвела до перебоїв в отриманні в повному об’ємі інформації про захворюваність населення на грип та ГРВІ й проведення об’єктивного аналізу. Зниження статистичних показників відмічалось на територіях більшості адміністративних регіонів країни.

В сезоні 2022-2023 років передбачається одночасна циркуляція вірусів грипу та коронавірусу SARS-CoV-2, що і визначатиме активність епідемічного процесу.

У зв’язку з постійними антигенними змінами вірусу грипу, ВООЗ щорічно оновлює свої рекомендації щодо складу вакцини. Так для профілактики грипу у наступному сезоні запропоновані чотиривалентні вакцини проти вірусів грипу, які ймовірно циркулюватимуть на території України:

  • вірус, подібний A/Victoria/2570/2019(H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний A/Darwin/9/2021 (H3N2);
  • вірус, подібний B/Austria/1359417/2021 (лінія B/Victoria);
  • вірус, подібний B/Phuket/3073/2013(лінія B/Yamagata).

Найкращою профілактикою грипу та COVID-19 (належить до категорії ГРВІ) є вакцинація. Обидва щеплення належать до рекомендованих. Також памʼятайте, що лікувати вірусні захворювання антибіотиками — хибне до затверджених протоколів лікування.

Не давайте COVID-19 жодного шансу — вакцинуйтеся! 

В Охтирці Православна Церква України  у взаємодії з Центром громадського здоров’я провели вакцинацію військовослужбовців. Організував вакцинацію протоєрей Православної Церкви України. Вакцинувалося 124 військових.

Зараз дуже важливо берегти своє здоров’я та не піддавати його зайвому ризику. Особливо це питання актуальне для захисників та захисниць України, які обороняють нашу землю. Кожного дня вони ризикують своїм життям. Захворіти на COVID-19 за таких умов, означає не лише пережити додатковий стрес, але й отримати низку несприятливих симптомів, збільшити ймовірність заразити побратимів.

Крім цього, люди з неінфекційними хворобами мають більший ризик тяжкого перебігу хвороби. Щеплення — надійний захист від ще одного ворога для твого організму — COVID-19.

Вакцина починає діяти майже одразу після того, як потрапляє в організм людини.

Усі вакцини, які дозволені для екстреного використання ВООЗ, є безпечними та надійними.