ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ
14 ЛИСТОПАДА ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ
З ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ
ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ
У 1985 році єдино доступні дані показували, що в усьому світі на діабет хворіють 30 мільйонів людей. Через 15 років цифра була переглянута до 150 мільйонів. Міжнародна діабетична федерація (МДФ) опублікувала сьогодні нові дані, які показують, що на сьогоднішній день на діабет хворіє величезна кількість людей – 285 мільйонів, причому половина з цієї кількості становлять люди у віці від 20 до 60 років. Останні цифри з Діабетичного атласу МДФ показують, що населення країн з низьким і середнім доходом піддаються основному удару епідемії, і що хвороба зачіпає все більше людей працездатного віку, ніж передбачалося раніше.
МДФ прогнозує, що якщо поточний індекс буде продовжувати зростати в подібному ритмі, загальна кількість діабетиків у 2030 році перевищить 435 000 000 – набагато більше, ніж складає на даний момент населення Північної Америки.
Схожа ситуація спостерігається і в Україні, де тільки у 2017 році було зареєстровано 103 927 осіб із вперше встановленим діагнозом діабет, на цукровий діабет на сьогоднішній день хворіють майже 1,3 млн, з них близько 180 тис. інсулінозалежним типом.
Діабет II типу становить 85-90% від усіх випадків захворювання і найбільш часто розвивається у людей старших за 40 років, і, як правило, пов’язаний з ожирінням, сьогодні ж він зустрічається навіть у дітей.
При цьому нам уточнюють, що 50% випадків діабету 2 типу залишаються недіагностованими. Ви можете його мати, але не знати про це багато років. Діагноз можуть встановити, коли з’являються ускладнення або людина тестує свою кров або сечу на рівень глюкози.
У м. Черкаси у 2018 році було зареєстровано 9976 хворих на цукровий діабет, тоді як у 2017 році їх налічувалось – 8684. В цілому по м.Черкаси захворюваність на цукровий діабет за останні 3 роки зросла на 10%. 30 % хворих на цукровий діабет – це молодь.
Діабет – це хронічне захворювання, яке стається, коли підшлункова залоза більше не може виробляти інсулін, або коли тіло не може добре використовувати інсулін, який воно ж виробляє.
Основні симптоми цукрового діабету:
- підвищений рівень цукру в крові;
- посилене утворення сечі;
- втрата маси тіла;;
- сонливість;
- погіршення зору.
- постійна сильна спрага;
- сухість шкіри та слизових оболонок;
- відчуття голоду;
- постійне відчуття втоми;
- свербіж шкіри;
- нудота, блювання;
- біль у животі;
- запах ацетону з рота.
Самопочуття погіршується, млявість, сонливість переходять у непритомність, розвивається найважчий стан цукрового діабету – діабетична кетоацидотична кома.
Як допомогти при різкому зниженні цукру
Як відомо, у хворих на цукровий діабет рівень цукру в крові підвищений. Але бувають випадки, коли рівень цукру різко падає. Такий стан називається гіпоглікемія. Гіпоглікемія може викликати важкий стан хворого, призвести до втрати свідомості, а в гіршому випадку – до смерті. Причиною різкого зниження цукру в крові найчастіше стає передозування ліків, надмірні фізичні навантаження або пропуск прийому їжі. Близьким діабетика необхідно знати, як можна допомогти пацієнту до приїзду швидкої:
- за допомогою глюкометру визначайте рівень цукру в крові;
- якщо хворий перебуває у свідомості, йому слід дати склянку фруктового соку, солодкого напою або ложку меду з наступним контролем рівня цукру в крові;
- якщо стан не поліпшується протягом п’яти хвилин, потрібно дати хворому ще дну порцію меду, цукру або соку;
- якщо такий стан стає регулярним, обов’язково слід проконсультуватися з ендокринологом.
Якщо трапляється так, що хворий опиняється один, коли настає гіпоглікемія, у нього на всяк випадок повинні бути при собі цукерки, цукор або солодкий сік, а також в кишені – картка хворого на цукровий діабет.
Харчування при діабеті
При діабеті I типу особливих обмежень в їжі немає, але тільки за умови правильного підбору дози інсуліну. Доки ж доза не підібрана, краще взагалі утриматися від солінь, солодкої, гострої і жирної їжі. Зрозуміло, не слід забувати, що харчування при цьому типі діабету має бути збалансованим і здоровим.
При діабеті II типу фахівці рекомендують виключити з їжі такі продукти:
- білий хліб, пиріжки та вареники;
- цукор, кондитерські вироби;
- солодкі газовані напої і солодкі соки;
- сало, свинину і вироби зі свинини;
- картоплю і рис;
- ізюм, фініки, банани, інжир, курагу, виноград, хурму, диню й абрикоси;
- смажені, гострі, солоні і консервовані продукти.
- контролюйте споживання жирів (не більше 10% калорій щодня). Жири провокують розвиток хвороб серця, до яких діабетики мають схильність.
Продукти, корисні для діабетиків
Усім діабетикам без винятків показані свіжі овочеві соки. Найкращим соком для діабетиків є сік селери, петрушки і кропу. Сік з цих складових чудово допомагає стабілізувати рівень цукру в крові.
Продукти, рекомендовані до споживання:
- варена нежирна яловичина;
- нежирна риба, бажано запечена в духовці або варена;
- куряче м’ясо (вживання шкури від курки слід виключити);
- чорний хліб;
- яйця курячі (не більше 4 шт. на тиждень);
- крупи: вівсяна, гречана, перлова, пшенична;
- грейпфрут;
- сік томатний, зелений чай;
- капуста (білокачанна і/або цвітна), кабачки, огірки, баклажани;
- цибуля, петрушка, кріп;
- кислі яблука, мандарини, сливи, кавуни і ягоди в обмеженій кількості.
Алкоголь: Оскільки алкогольні напої можуть призвести до різкого зниження рівня цукру в крові, діабетикам потрібно пам’ятати про необхідні обмеження. Людям, що живуть з діабетом, можна вживати сухі вина (до 200 г), міцні напої (до 50 г).
Лікування діабету
Своєчасне діагностування та контроль діабету дозволяє запобігти розвитку тяжких ускладнень. Люди з діабетом повинні дотримуватися здорового харчування, підтримувати масу тіла в нормі та бути фізично активними. Крім того, їм необхідно приймати ліки призначені лікарем, навіть якщо вони почуваються добре.
Регулярно перевіряйте свій рівень цукру у крові, ЯКЩО:
– вам за 40;
– ви маєте зайву вагу;
– серед ваших родичів є хворі на діабет.
Кожна людина повинна раз на рік робити аналіз крові на рівень глюкози.
Нормальний рівень глюкози у крові – не більше ніж 5,5 ммоль/л.