ЧОМУ МИ НАБИРАЄМО ВАГУ

БЕРЕЖИ СЕБЕ

 ЯК ПІДТРИМУВАТИ  СВОЄ ЗДОРОВЯ

 ЇСТИ МЕНШЕ? НЕ ВСЕ ТАК ПРОСТО АБО ЧОМУ МИ НАБИРАЄМО ВАГУ.

МАЛ.1   МАЛ.2   МАЛ.3

Чому одні люди їдять усе й не товстішають, а інші набирають вагу вже від одного погляду на печиво? Відповісти на це питання і легко, і складно водночас.

То як з’являються додаткові кілограми? Це не питання того, їсте ви солодке чи ні. Ходите в спортзал чи ні. Це питання того, як ви витрачаєте енергію, яку отримуєте. Щоб розгадати секрети стрункості, треба звернутись до законів фізики. А конкретніше — першого закону термодинаміки: «Енергія не виникає з нічого й не зникує в нікуди».

Щоб скинути вагу, ви маєте витрачати більше енергії, ніж отримуєте. І навпаки, якщо ви хочете набрати вагу, вам необхідно отримувати більше енергії, ніж ви витрачаєте.

Організм людини, її поведінка та оточення впливають на те, чому ми іноді споживаємо більше енергії, ніж нам треба, а іноді — менше. І чому комусь так легко жити на двох бананах на день, а хтось усе життя бореться ну з дуже хорошим апетитом.

Бережи себе_про набір ваги 1-01

      Гормон лептин

Якщо ви були дитиною, яка чахне над тарілкою супу й харчується ніби самим повітрям, а в дорослому віці тамуєте голод кількома йогуртами на день, цілком можливо, що причина цього — гормон лептин.   Про вплив цього гормону на вагу дізнались не так давно — у 90-х роках минулого століття.

Якщо ви маєте низький рівень лептину або ваші рецептори не чутливі до нього, вам може бути складніше тамувати голод. Також є дані, які вказують, що рівні цього гормону залежать від того, як добре ви спите.

Гени

Генетика дійсно впливає на те, чи схильні ми мати надмірну вагу. Це не означає, що ми не можемо підтримувати здорову вагу завдяки рухливості та збалансованому харчуванню. Проте через генетичні фактори деяким людям це може бути важче, ніж іншим.

Гарвардська медична школа пише, що схильність до набору ваги може пояснюватись генетичними факторами, якщо:

→ ви маєте надмірну вагу більшу частину свого життя;

→ Якщо обидва батьки мають надмірну вагу, імовірність, що вага дитини буде значно вищою за норму, сягає 80 %;

→ ви не можете схуднути, навіть якщо підвищуєте фізичну активність та дотримуєтесь низькокалорійного раціону протягом багатьох місяців.

Є дані, що орієнтовно 85 % людей мають так звані «запасливі гени». Це еволюційне надбання, яке допомагало людям виживати в стародавні часи. Тоді людина, чий організм був схильний запасатись жиром, мала вищі шанси вижити. «Запасливі гени» передавались поколіннями. І все було добре, допоки з розвитком людства висококалорійна їжа не стала аж надто доступною.

Проте генетична схильність може проявлятися по-різному. І варто розуміти, що є люди, які дуже схильні до ожиріння і можуть скинути надмірну вагу тільки під лікарським наглядом.

Бережи себе_про набір ваги 2-02

Умови, в яких ми проживаємо, та клітини для «зберігання» жиру.

У розвинутих країнах проблема надмірної ваги стоїть так гостро, що не все можна пояснити виключно генами. Мова про вищезгадані брак руху та засилля калорійної їжі. До того ж біологічні умови, які роблять нас більш схильними до ожиріння, можуть закладатись ще в утробі матері.

Адипоцити — клітини, які можна описати як комірки для зберігання жиру, закладаються ще під час ембріонального розвитку. Чим їх більше — тим людина більш схильна до набору ваги.

«Якщо ви маєте надмірну вагу, то навіть після схуднення з вами залишається така ж кількість клітин, які готові зберігати жир. Тому вам може бути важко підтримувати вагу на одному рівні», — пояснює доктор Брюс Бушольц із Ліверморської національної лабораторії імені Е. Лоуренса в Каліфорнії.

Та головним фактором ожиріння залишається їжа. Смакові підсилювачі, більші за розміром порції — усе це сприяє набору ваги. А ще багато людей ігнорують калорії в напоях, а ці цифри вражають. Наприклад, деякі варіанти лате в Starbucks містять до 520 калорій! Практично як обід дорослої людини в одній чашці.

Бережи себе_про набір ваги 3-03

Мікробіом (сукупність бактерій, які живуть в організмі людини)

За цим коротким описом бачимо, як багато факторів впливає на те, що і скільки ми споживаємо. І це ми ще не розглянули, що може впливати на рухову активність людини! Повірте, і тут є про що поговорити.

Стрес

Ну й останнє, але, певно, одне з найважливіших пунктів зараз — стрес.  Це дещо спрощене пояснення, деякі люди можуть і втрачати вагу через стрес. Попри те, що саме кортизол називають “гормоном стресу”, не варто забувати і про адреналін, який організм виділяє в стресовій ситуації.

 Проблема в тому, що зараз ми все ж відчуваємо стрес не тому, що за нами женеться лев, а тому, що зриваємо дедлайн, не маємо грошей оплатити квартиру або думаємо про майбутній блекаут. Все це ми можемо переживати на власному дивані, але мозок все одно вважає, що “краще затаритись калоріями про всяк випадок”.

Авторка: Наталія Бушковська

Джерела

The Rockefeller University Hospital

Harvard School of Public Health

Harvard Medical School

NatureMolecular Metabolism Journal

National Institutes of Health (U.S. Department of Health and Human Services)

Psychology Today