ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ У ГРИБНИЙ СЕЗОН
БЕРЕЖИ СЕБЕ
ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ ТА ЗАХВОРЮВАННЯ ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТУ
“Є МУХОМОР ЧЕРВОНИЙ У КРАПОЧКУ БІЛУ…”: ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ У ГРИБНИЙ СЕЗОН
Сезон грибів розпочато. Але з першими ароматними осінніми супами є й перші трагічні новини. Наприклад, про загибель дітей із Київщини, які зібрали отруйні гриби.
Що варто знати про отруєння грибами та правила безпеки?
Для цього ми поговорили з анестезіологом невідкладної медичної допомоги медичної мережі «Добробут», інструктором American Heart Association Віталієм Иць та кандидатом біологічних наук і ботаніком Олексієм Коваленком.
По-перше, на ринку ви, по суті, довіряєте своє життя людині, фах якої вам насправді невідомий.
“У випадку, якщо недосвідчений грибник натрапив на “сумнівний” гриб в лісі, він міг би завагатись та не покласти його в кошик. А от на ринку є ризик відсіяти такі сумніви через впевненість у знаннях продавця/чині”, — пояснює науковець.
По-друге, навіть їстівний гриб може бути небезпечним.
“Річ у тім, що за своєю природою ці організми — осмотрофи. Вони всмоктують поживні речовини з довкілля. Тому їхній збір поблизу автомобільних доріг, промислових виробництв, у зонах техногенного забруднення може бути причиною отруєння. На ринку походження гриба найчастіше перевірити неможливо, і єдине, що залишається — покладатися на доброчесність продавців”, — пояснює Коваленко.
По-третє, перед тим як потрапити на ринки та супермаркети, гриби можуть доволі довго транспортувати й далеко не завжди в ідеальних умовах.
“Це може призвести до їхнього псування та в окремих випадках — утворення шкідливих продуктів розпаду”, — застерігає біолог. Він каже, що надає перевагу магазинним культивованим — НЕ дикорослим — грибам, адже так може бути впевненим у циклах транспортування та в тому, що при їх зборі не постраждали природні екосистеми.
“Збір грибів на фермі та транспортування до магазинів займає менше часу, ніж збір диких грибів у природі та формування партій для постачання в мережу магазинів”, — додає Коваленко.
Ну і четверте — особливо обережні будьте з консервованими грибами домашнього приготування. До неможливості перевірити, а що ж власне за гриб у цій банці, додається ще й ризик того, що консервацію зробили неякісно, а це може спричинити важке отруєння (наприклад, ботулотоксином). Про це ми детальніше писали тут.
Можливо, іноді ви чули міф, що у нас з отруйних грибів хіба поганка та мухомор. Це неправда.
Біолог пояснює, що до смертельно отруйних грибів відносяться також павутинники – наприклад, європейський вид павутинник червоніючий (Cortinarius rubellus).
“Він містить ореланін, потужний мікотоксин, що призводить до важкого ураження нирок. Люди іноді помилково вживають його, плутаючи з лисичками, а відомий журналіст, сценарист та письменник Ніколас Еванс важко постраждав від дегустації павутинника, якого він з узагалі незрозумілих причин прийняв за білий гриб”, — розповідає Олексій Коваленко.
Науковець додає, що досить часто трапляється вид галерина торочкувата (Galerina marginata), який накопичує в плодових тілах аматоксини (α- і β-аманітини). На жаль, його легко сплутати з їстівним грибом опеньком літнім (Kuehneromyces mutabilis).
“До найнебезпечніших грибів в Україні відноситься також опеньок сірчано-жовтий несправжній або гіфолома групова (Hypholoma fasciculare). При вживанні в їжу гриб викликає тяжке, іноді смертельне отруєння. Основними токсинами гриба є фасцикулол E та фасцикулол F. Опеньок сірчано-жовтий іноді помилково приймають за опеньок справжній”, — каже Олексій Коваленко.
Реаніматолог Віталій Иць каже, що шанси людини на виживання залежать від того, як швидко пацієнт цю допомогу отримає.
“Якщо ви усвідомили або підозрюєте, що з’їли отруйний гриб, але симптомів поки немає, викликайте блювання та терміново шукайте медичної допомоги. Наша задача, щоб якомога менше токсинів потрапили в кров”, — каже Віталій Иць.
Лікар зазначає, що симптоми та їхні прояви залежать від типу отрути та її кількості. Тут немає єдиного алгоритму: перші прояви можуть з’явитися як через декілька годин, так і через декілька діб.
“Найбільше ми боїмося отруєння грибами, які вражають печінку. Найяскравішим представником є бліда поганка. Перші прояви найчастіше нагадують звичайні шлунково-кишкові розлади — нудота, блювання, трохи пізніше — рідкі випорожнення”, — розповідає реаніматолог.
Він також застерігає, що при отруєнні грибами, особливо якщо ми кажемо про бліду поганку, часто буває таке явище як “світлий проміжок”. Це ситуація, коли людині ніби стає краще, і вона вважає, що одужала. Але незабаром з’являються симптоми ураження печінки, наприклад, жовтушність шкіри. Через це можна згаяти дорогоцінний час.
Шанси людини вижити залежать від того, як швидко їй нададуть допомогу.
“Якщо казати про антидотну терапію, тобто препарати, які допомагають інактивувати отруту, то вона ефективна в ідеалі в першу добу після отруєння”, — пояснює лікар.
Отож будьте обережні, зважаючи на все вищенаписане. А будь-який сумнів щодо грибів означає, що їх не можна їсти!
Авторка: Наталія Бушковська
Залучені експерти: Олексій Коваленко
Віталій Иць