ДЕЩО ПРО ТУБЕРКУЛЬОЗ

ІНФ. ТУБ.1.2.3 png

ТРОХИ ІСТОРІЇ: “ЗЦІЛЕННЯ” КОРОЛІВСЬКИМ ДОТИКОМ ТА ПОЯВА РОДУ MYCOBACTERIUM 150 МЛН РОКІВ ТОМУ

24 березня 1882 року доктор Роберт Кох оголосив про відкриття Mycobacterium tuberculosis (“паличка Коха”) – бактерії, яка викликає інфекційне захворювання туберкульоз. Згодом цей день було оголошено Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом, а протягом березня традиційно проводять місяць обізнаності щодо туберкульозу. За своє відкриття Кох отримав Нобелівську премію.

Сьогодні розкажемо ТОП-5 цікавих історичних фактів про туберкульоз, які можуть здивувати:

  • існує гіпотеза, що рід Mycobacterium виник ще понад 150 млн років тому.
  • у Стародавній Греції захворювання називали «фтизисом», у Стародавньому Римі – «табес», а давньоєврейською – «шахефет».
  • термін «туберкульоз» увів німецький лікар Йоганн Шенлейн у 1834 році. А саме захворювання атакує людство вже тисячі років. Археологи виявили туберкульоз в рештках матері та дитини віком 9000 років у місті Атліт-Ямі, яке зараз знаходиться на дні Середземного моря.
  • найдавніші письмові згадки про туберкульоз були зафіксовані в Індії (3300 років тому) та Китаї (2300 років тому).
  • у середні віки новою клінічною формою туберкульозу було описано захворювання шийних лімфовузлів – «золотуху». Хвороба була відома в Англії та Франції як «королівське зло», і вважалося, що люди, які постраждали, можуть зцілитися після королівського дотику.

Добре, що експерименти з “цілющим королівським дотиком” – у далекому минулому. Сьогодні достеменно відомо – Туберкульоз_виліковний і успіх лікування залежить від вчасно розпочатого прийому ефективних медпрепаратів, дисципліни пацієнта у дотриманні всіх рекомендацій лікаря та регулярному прийомі ліків.  ІНФ. ТУБ.1.4png

 ТУБЕРКУЛЬОЗ

 У травні 2014 року Всесвітня асамблея охорони здоров’я (м. Женева, Швейцарія) схвалила Глобальну стратегію «Покласти край ТБ» на період 2016-2035 рр., головним завданням якої є звільнення світу від ТБ з досягненням нульового рівня захворюваності, смертності та страждань від цієї недуги.

Одне з завдань в галузі охорони здоров’я в рамках прийнятих Цілей в галузі сталого розвитку полягає в тому, щоб до 2030 року покінчити з епідемією туберкульозу.

Питання протидії туберкульозу в Україні є одним з пріоритетних напрямів державної політики у сфері охорони здоров’я та соціального розвитку.

Особливо загрозливим є несвоєчасне звернення хворих по медичну допомогу, пізнє виявлення туберкульозу, поєднаних форм ВІЛ/ТБ, що зумовлює високий рівень смертності та є результатом відсутності комплексного підходу до поєднання профілактичних і лікувальних програм на державному й регіональному рівнях в єдину ефективну систему протидії.

Що таке туберкульоз?

Це інфекційне захворювання. Його викликає мікобактерія туберкульозу (МБТ), що називається також паличкою Коха.

Що таке мультирезистентний туберкульоз?

Мультирезистентний туберкульоз або МР ТБ є формою туберкульозу, що стійка до щонайменше двох найбільш ефективних протитуберкульозних препаратів. Цими препаратами є ізоніазид та рифампіцин. Це означає, що ці антибіотики не будуть ефективно діяти та вбивати бактерію. ІНФ. ТУБ.1.3

 ТУБЕРКУЛЬОЗ МОЖНА ВИЛІКУВАТИ!

Чи знаєте ви, що:

  • На туберкульоз може захворіти кожен!
  • Туберкульоз можна вилікувати!
  • Неприпустимо самостійно ставити діагноз туберкульозу та займатися самолікуванням!
  • При виникненні хоча б одного з симптомів туберкульозу негайно зверніться до лікаря!

 Чим небезпечний туберкульоз?

Здорова людина може заразитися туберкульозом, вдихаючи краплини вологи, що містять МБТ, які виділяються хворим на заразну форму туберкульозу при кашлі, чиханні, розмові. Найчастіше «страждають» органи дихання.

Спочатку хвороба протікає приховано, і людина часто не звертає уваги на тривале погане самопочуття або намагається лікувати «застуду» та «кашель» самостійно. Тому лікування такого хворого розпочинається пізно і вимагає більших затрат часу та зусиль.

Як наслідок раннього виявлення та правильно проведеного лікування людина припиняє виділяти МБТ у навколишнє середовище і нікого не заражає.

Ранній початок лікування при туберкульозі – запорука успішного одужання.

Хто може захворіти на туберкульоз?

На туберкульоз може захворіти кожен, проте деякі мають більший ризик виникнення захворювання, а саме:

  • особи, які знаходяться у постійному контакті з хворим на туберкульоз;
  • ВІЛ-інфіковані і хворі на СНІД;
  • особи, які страждають на алкоголізм, палять, вживають наркотики;
  • особи з послабленим імунітетом внаслідок неправильного харчування, поганих умов життя або хронічних хвороб (цукровий діабет);
  • діти, оскільки їх імунна система не сформована;
  • літні люди через послаблення їх імунної системи.

 Хто може захворіти на МР ТБ?

Резистентними формами частіше хворіють люди, які:

  • не приймають протитуберкульозні препарати регулярно;
  • не приймають всі препарати,які рекомендував лікар;
  • у яких розвинувся повторно туберкульоз, після прийняття протитуберкульозних препаратів у минулому;
  • мали контакти з хворим на резистентні форми туберкульозу.

Що робити, якщо ви помітили схожі симптоми у себе чи своїх близьких?

Відповідь єдина – якомога швидше зверніться до лікаря! Не затягуйте час і не займайтеся самолікуванням. Чим раніше було розпочате лікування, тим більше шансів на його успіх.

Що буде, якщо не лікуватися?

У певних випадках хворі без лікування помирають впродовж одного-двох років. В інших випадках туберкульоз переходить у хронічну або резистентну форму. Без лікування хворий на хронічний туберкульоз впродовж багатьох років виділяє МБТ та заражає оточуючих. Загострення туберкульозу проходить з високою температурою та болісним кашлем з кровохарканням. Якість життя таких осіб стрімко погіршується.

 Які дослідження дозволяють встановити діагноз?

Основними дослідженнями є огляд у лікаря, мікроскопічне дослідження мокротиння та рентгенологічне обстеження органів грудної клітки. Обсяг дослідження визначає лікар. Ваше завдання – вчасно до нього звернутися.

Як лікувати туберкульоз?

Існують спеціальні протитуберкульозні препарати.

Хворому на туберкульоз лікар призначає комбінацію з кількох препаратів, що доповнюють один одного. Курс лікування туберкульозу триває не менше шести місяців і у випадку мультирезистентної форми не менше двадцяти-двадцяти чотирьох місяців.

Найголовніше під час лікування – суворо дотримуватися усіх призначень та рекомендацій лікаря і в жодному випадку не переривати розпочате лікування.

Туберкульоз не розрізняє соціального статусу і однаково небезпечний для усіх.

Існують програми боротьби з туберкульозом і ефективні ліки.

Лікування туберкульозу необхідно розпочинати якомога раніше, аби швидше і легше досягти результату.

В Україні лікування протитуберкульозними препаратами безкоштовне.

 Яким є життя після туберкульозу?

Туберкульоз — це не вирок на все життя, а лише тимчасова виліковна хвороба. Тому життя після недуги є і воно прекрасне.

 Як жити з хворим на туберкульоз?

Підтримувати вашу близьку людину, нагадувати вчасно приймати ліки і слідувати всім рекомендаціям лікаря й розвіювати міфи і стигму про хворобу. Зокрема, нагадаємо про такий факт — ні посуд пацієнта, ні книги, які він тримав, ні одяг, не можуть стати джерелом передавання ТБ.

 Як перевірити, чи є в мене туберкульоз?

Для початку пройдіть анонімне анкетування й перевірте, чи могли ви захворіти: http://tbtest.phc.org.ua/.

Зверніться за консультацією до сімейного лікаря за місцем перебування.

Контакти протитуберкульозих закладів відповідно до областей розташування є на сайті ЦГЗ.

 Чи є туберкульоз підставою для уникнення призову?

Щоб отримати довідку про непригодність до служби в армії, потрібно з‘явитися у військомат і пройти медкомісію за направленням із військомату.

    ІНФ. ТУБ.1.2.2 png                                                                                 Семиліт Л.М.

          Джерела: Інтернетресурси