СПАЛАХ ВІСПИ МАВП

Мавпяча віспа шириться світом

 ФОТО 1У Європі та деяких країнах за її межами фіксують спалах віспи мавп (мавпячої віспи) – хвороби не смертельної, але неприємної.

Щонайменше у 12 країнах підтвердили понад 100 випадків захворювання та 28 імовірних випадків мавпячої віспи . Серед них – США, Канада (досліджують потенційні випадки), Австралія, Іспанія, Швеція, Італія, Португалія та Великобританія.

Віспа мавп: що потрібно знати

Віспа мавп – рідкісна інфекція, яка здебільшого поширюється дикими тваринами в частинах Західної або Центральної Африки. За межі цього регіону її збудник найчастіше потрапляє з людьми і тваринами, які там побували.

Це зазвичай є легким вірусним захворюванням, його  іноді плутають з вітряною віспою, більшість хворих одужують протягом кількох тижнів.

 Хвороба зазвичай поширюється при тісному контакті і рідко поширюється за межі Африки, тому випадки захворювання у світі викликали занепокоєння.

Збудника віспи мавп віднесено до тих біологічних агентів, які офіційно визнано чинниками біологічної зброї.

Віспа мавп: симптоми захворювання

Інкубаційний період віспи мавп становить від 6 до 16 днів, але може коливатися в діапазоні від 5 до 21 дня. Хвороба має низьку смертність – від 1 до 10%, тоді як від натуральної віспи у давнину помирало до 30% хворих.

Віспа мавп проявляється такими симптомами:

  • температура, лихоманка ФОТО 2.1
  • сильний головний і м’язовий біль,
  • рясні гнійні висипання, які зазвичай дуже сверблять; вони проходять через кілька стадій, перш ніж перетворяться на струп.
  • збільшення лімфовузлів
  • біль у спині
  • сильна слабкість

Віспа мавп: лікування

Зазвичай віспа мавп проходить сама, але симптоми зберігаються від 14 до 21 дня. Однак у деяких випадках віспа мавп може викликати тяжкий перебіг захворювання. Специфічні види лікування або вакцини від віспи мавп відсутні.

Як передається віспа мавп та хто у зоні ризику

Віспа мавп передається від людини до людини при тісному контакті з пошкодженою шкірою, біологічними рідинами або виділеннями з дихальних шляхів пацієнта. Найчастіше зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом, а також статевим.

ФОТО 3.1

Мал. Вірус мавпячої віспи

Раніше віспа мавп була вкрай рідкісною через складність передачі. Однак, хвороба знайшла новий шлях передачі вірусу: у групі ризику молоді чоловіки. Також у зоні ризику люди, що відвідували країни Африки, зокрема, Нігерію. Нинішній спалах віспи мавп міг стати наслідком припинення широкомасштабної вакцинації проти звичайної віспи, яку побороли у 1970-х роках.

Як повідомляють ЗМІ деяких країн (Британії, Іспанія), влада закуповує вакцини проти звичайної віспи, щоб допомогти людям захиститися від мавпячої віспи.

 ВООЗ прогнозує збільшення кількості інфікованих у найближчі місяці і у зв’язку з цим скликає надзвичайну зустріч експертів для обговорення спалаху хвороби. На зустрічі, зокрема, обговорюватимуться заходи щодо боротьби з поширенням нового захворювання.

За даними ВООЗ, ці спалахи – “нетипові, оскільки відбуваються у не ендемічних країнах”, більшість із захворілих мали поїздки до країн Африки або ж контактували із приїзджими з цих країн.

Там також сказали, що “працюють із постраждалими та іншими країнами, щоб розширити епіднагляд за хворобою, знайти та підтримати людей, яких це може торкнутися”.ФОТО 4.1

У МОЗ зазначили, що в Україні випадків захворювання на мавпячу віспу не зафіксовано, тому не варто панікувати.

Щойно з’явиться нова інформація щодо хвороби, МОЗ повідомить про неї додатково.