ЯК ВБЕРЕГТИ СЕБЕ ПІД ЧАС ОБСТРІЛІВ

ЯК ПОВОДИТИ СЕБЕ ПІД ЧАС ОБСТРІЛІВ

В’ячеслав Кірток

Загалом, почитавши все те, що нам рекомендують на випадок війни, я вирішив написати вам свої рекомендації на цю тему.

Сподіваюся, вони вас хоч трохи заспокоять. Але кажу відразу, що ви маєте право з ними не погодитися і навіть можете критикувати, тому що висловлюю я суто свою особисту думку.

Скажу тільки: все, що буде описано нижче, — це не з прочитаних книг або переглянутих фільмів; це виключно особистий досвід, пережитий у таких нестабільних регіонах як Лівія, Сирія, Пакистан та ін., 52 поїздки до «Сірої зони» на Донбас теж враховано.

  1. Отже, всім відомо, що головний союзник війни паніка, а головний ворог спокій.

На війну не чекають через годину або через день, війна завжди починається раптово.

Перша порада, яку мені давали в Лівії, звучала так: «Залишайся там (кафе, магазин, офіс, школа, церква тощо), де тебе спіткало бомбардування». Як показав досвід, і справді, ті, хто бігли, потрапляли під ракетні обстріли або перехресний вогонь, а ті, хто пересиджував, — виживали.

  1. Найголовнішою порадою, яку дають сьогодні коментатори цієї теми, є тема бомбосховищ або укриттів. Але все те, що у нас називають притулком і куди пропонують «спуститися», щоб перечекати активні фази боїв, ніщо інше, як смертельні пастки та потенційні братні могили.

Не знаю, які там бомбосховища на Заході, але, відвідавши далеко не одну війну, тільки в Ізраїлі я бачив те, що можна назвати укриттям.

Пояснюю: пам’ятаєте правило трьох (три хвилини без повітря/три дні без води/три тижні без їжі)? Так ось, у будь-якому укритті, в яке ви захочете спуститися, має бути автономна система кондиціювання та подачі води. Якщо у підвалі, в який ви спустилися, немає джерела води і повітря — це потенційна пастка, в яку людина потрапила добровільно.

У разі попадання снаряда в таке приміщення, вибратися не вдасться, і на допомогу чекатимете звідки?

Кажуть, що у Києві є справжні бомбосховища, вони інтегровані у систему метро, ​​але не всі перебувають у столиці  .

І, повірте, коли іде війна, розраховувати доводиться тільки на себе, на свій внутрішній світ і свої знання.

Рекомендації: як нам казали ООНівці, найкращим укриттям для людей, які живуть у зоні бойових дій, є їхній будинок.

У нас щодо цього кажуть, що будинки та стіни лікують.

Якщо свій будинок/квартиру правильно підготувати, вони стануть нам порятунком.

Поради щодо зміцнення дуже прості, про них напевно чули багато, наприклад, потрібно заклеїти скотчем вікна, щоб у разі удару вибуховою хвилею не порізатися уламками. Але цього, звичайно ж, мало.

Найважливіше, як на мою думку, про що я не читав ніде: у кожній квартирі/будинку є простір між кімнатами (відразу за вхідними дверима). Десь воно більше, десь менше, але таке є скрізь. Цей простір рекомендується зробити житловим модулем, оскільки саме він знаходиться між конструкціями/стінами будинку, що несуть. Так само, зміцнивши і закривши усі двері в цей простір, можна повністю залишитися автономними по відношенню до зовнішнього світу, що надасть відчуття спокою передусім панікерам і дітям.

Також у міжкімнатному просторі можна спокійно використовувати світло/свічки, чого категорично не можна робити в кімнатах з вікнами, які виходять на вулицю (це важливий момент!), щоб мимоволі не стати провокуючим фактором як людини зі зброєю в руках, так і мародерів. Простіше кажучи, в кімнатах з вікнами вночі не можна включати світло, ліхтарик, палити свічки і т.д.

ФОТО 6

Невелика ремарка: переважна більшість людей, які вижили після боїв за Алеппо, Сірт, Багдад, Тріполі тощо. були ті, хто залишився вдома, а не піддався загальної паніки і став бігти (або спустився в непристосоване укриття).

  1. «Тривожна валізка».

Серед рекомендацій, які нам озвучили, далеко не останнє місце займає сумка з найнеобхіднішими речами.

Що хочу сказати щодо неї я: що б ви не взяли з собою в укриття, ви завжди візьмете не все, що вам знадобиться надалі.

Зрозумійте, справжня війна (із застосуванням авіації, систем залпового вогню, засобів ППО, яка точиться нині у нашій країні) — це не привід для героїзму, жартів та маніпуляцій.

І виживемо ми чи ні, залежить також і від нас.

  1. P. S. Рекомендації пересидіти активну фазу бойових дій у своєму будинку/квартирі, ніж у непристосованому укритті я порівняв би з пасажирською авіацією. Всі знають що літаки — найбезпечніший вид транспорту, але багато хто боїться літати.