Поради – Як запобігти харчовим отруєнням

Влітку, як ніколи, підвищується кількість різних харчових отруєнь. Як розповідає головний позаштатний інфекціоніст Департаменту охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації Світлана Волгіна, винні в цьому і брудні руки, і немиті фрукти, і спекотна погода, при якій навіть найякісніші продукти швидко псуються.

– Перші ознаки харчового отруєння можуть проявитися як через 20-30 хвилин після вживання продукту в їжу, так і через 5 або навіть 10 годин – це залежить від виду токсину, який викликав отруєння. Зазвичай харчове отруєння супроводжується нудотою, блювотою, діареєю, болями в шлунку і кишечнику. У хворого також може бути підвищена температура, – зазначає Світлана Іванівна. – Сильні й небезпечні отрути навіть здатні вражати нервову систему людини. Може бути ослаблений зір, перед очима хворого з’являється туман, у хворого важке дихання через параліч м’язів дихальної системи. В подальшому може наступити параліч й інших м’язів.

За словами головного позаштатного інфекціоніста, якщо у людини проявились такі симптоми варто звернутись до лікаря. Але якщо з ряду причин неможливо відразу звернутися до лікаря слід якомога швидше видалити збудник отруєння з організму. Для цього потрібно зробити промивання шлунка 2-5% содовим розчином або слабо-рожевим розчином марганцівки на 2-3 літри рідини. Промивання робиться через зонд, або ж використовують прийом 3-4 склянок розчину всередину з подальшим викликанням блювоти (дітям до 5 років останнє протипоказане). Одночасно слід поставити клізму.

Після надання першої допомоги необхідно терміново забезпечити потерпілому кваліфіковану медичну допомогу, викликавши швидку медичну допомогу або ж звернутись до інфекційного відділення центральної районної чи міської лікарень, в залежності від того, де проживає потерпілий.

– Для попередження харчового отруєння, – наголошує Світлана Волгіна, – слід дотримуватись таких правил:
1) завжди мийте руки перед приготуванням їжі, мийте посуд гарячою мильною водою після приготування в ній м’яса і риби;
2) не розморожуйте м’ясо при кімнатній температурі, розморожуйте його поступово в холодильнику або швидко – в мікрохвильовій печі, і відразу готуйте;
3) не їжте продукти, які виглядають зіпсованими або погано пахнуть, чи продукти з роздутих або тріснутих консервних банок;
4) тримайте холодильник при температурі 3 °С;
5) ніколи не їжте готового м’яса або молочних продуктів, які знаходилися поза холодильником більше двох годин;
6) намагайтесь тримати кухню без з мух і комах.