Стоматологи попереджають про важливість догляду за імплантатами

 Коли 34-річний Квок Ло не зумів вчасно зупинити скейтборд і стрімко злетів з пагорбу, він відчув, як його передні зуби кришаться об асфальт.

Йому надали першу допомогу у травмпункті, а далі направили до стоматологічного відділення лікарні Кінгс-коледж, де порекомендували зубні імплантати.

“Я ніколи раніше про них не чув. Думав, що тепер мені доведеться доживати життя з протезами замість трьох передніх зубів” – каже чоловік.

Замість цього через ясна у щелепу йому вкрутили два імплантати, а через кілька місяців на них насадили порцелянові зуби.

Минуло два роки, і Квок досі задоволений своїм новим виглядом і впевненою усмішкою.

“З часом стан цих зубів тільки покращується. Я можу їсти, що захочу. Вони прекрасні і дуже міцні”, – розповідає Квок.

Але стоматологи попереджають: якщо не доглядати за імплантатами як слід, у вашої історії може бути не такий щасливий кінець.

Щороку у Великій Британії проходить близько 10 тисяч операцій з вживлення імплантатів у нижню щелепу; більшість пацієнтів – люди віком від 65 років. Зазвичай такі операції виконуються приватними клініками і коштують недешево – близько 1000 фунтів (1500 доларів) за зуб.

Хоча ця практика дедалі поширюється, буденною її досі не назвеш.

Доктор Авс Алані, консультант з відновлювальної стоматології у лікарні Кінгс-коледж, вважає зубну імплантацію одним з надзвичайно успішних винаходів останніх тридцяти років. Утім, за його словами, пацієнти не завжди знають, як доглядати за імплантатами, і це може спричинити проблеми.

Зокрема, він спостерігає почастішання випадків періімплантиту – бактеріальної інфекції в області імплантату, що призводить до запалення ясен і, в найгірших випадках, до ушкодження щелепної кістки.

Доктор Алані описав свої спостереження у статті в British Dental Journal.

“Існує хибна думка, нібито імплантати нічим не зруйнуєш, але це не так”, – попереджає медик.

“Більшість випадків є успішними за умови, що пацієнтів вчать доглядати за своїми новими зубами… Передовсім, ми хочемо, щоб вони кинули палити і покращили гігієну ротової порожнини”, – каже пан Алані.

Крім того, необхідно регулярно ходити на профілактичний огляд.

Найбільше хвороби ясен загрожують тим, хто нерегулярно чистить зуби, курцям та пацієнтам, що страждали на слабкі ясна ще до імплантації.

Якщо дозволити інфекції прижитись навколо імплантату, може уразитись і прилегла частина щелепної кістки, аж до її поступового руйнування.

З часом імплантат стане погано триматися.

40-річний Дрегон Ізмаел, що переїхав у Британії з Теннессі, знає, що таке боротися з періімплантитом.

Йому встановили імплантати ще у 2007 р. в США, через кілька років після серйозної автомобільної аварії, яка позбавила його багатьох верхніх та нижніх зубів.

Нині він мешкає у Лондоні та має серйозні проблеми з імплантатами, які пояснює тим, що втратив надто багато зубів одночасно.

Втім, він також визнає, що недостатньо ретельно чистив зуби.

“Мені не розповіли, як краще за ними доглядати. Я не знав, що треба регулярно ходити на професійну чистку”, – скаржиться чоловік.

“Я думав, що імплантати вирішать всі проблеми, але через них я втратив багато кісткової тканини, і зараз вони починають проглядати назовні”, – розповідає пан Ізмаел.

“Рано чи пізно вони повипадають”, – додає він.

Дрегон Ізмаел регулярно лікується від запалення ясен і каже, що між зубами почали утворюватися щілини.

Через загострення стану йому дозволили проконсультуватись у лікарні Кінгс-коледж, але надалі йому доведеться лікуватись у приватній клініці.

Таке правило для всіх пацієнтів, яким проведено імплантацію за кордоном.

Його можливості обмежені, оскільки він втратив значну частину кістки, тому він переживає великий стрес.

“Я – людина позитивна, але наразі шкодую, що взагалі погодився на таке лікування”, – каже він.

“Перш ніж встановлювати імплантати, люди мають глибше у цьому розібратися і усвідомити ризик. Слід знати, що навіть найкращі імплантати рано чи пізно можуть відмовити”, – попереджає пан Ізмаел.

Висновок тут дуже простий, вважає Філіп Фрієл з Асоціації дентальної імплантології (Association of Dental Implantology).

У плані догляду імплантати нічим не відрізняються від природних зубів і коренів. Їх треба тримати у чистоті й регулярно перевіряти.

“Якщо ви помічаєте запалення на яснах чи будь-які зміни в імплантаті, повідомте вашого стоматолога, – додає медик. – Запалення можна вилікувати, та якщо не звернути увагу вчасно, воно прогресуватиме і може призвести до руйнування кістки – а це вже назавжди”.

Квок Ло точно знає, що треба робити, щоб імплантати прослужили йому довго.

Лікарі сказали йому чистити зуби принаймні двічі на день, регулярно користуватись зубною ниткою та засобами для полоскання, і він цього дотримується.

“Зубна щітка сягає тільки поверхні зубів, але проблеми починаються з ясен, – каже Квок Ло. – Захворювання ясен – це найгірше, що може статися у моєму випадку”.

Що таке зубний імплантат?

Це опора для штучного зуба, яка вставляється через ясна у щелепну кістку.

Імплантати заміняють природний корінь зуба. Вони робляться з титану і зазвичай мають циліндричну форму, іноді з різьбою, як на гвинті.

Після встановлення імплантату лікарі чекають загоєння ясен, а тоді вставляють в імплантат внутрішній штифт.

За нього можуть триматися штучні зуби, коронки і протези.

ВВС Україна